Davčna št,id.št.....

Moderator: Mirko Zbačnik

_Tom_
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a _Tom_ »

Še moj argument pro Case13 :)

Citat:
(3) Z zakonom o obdavčenju se lahko določi, da se za posamezno
vrsto davka davčni številki iz prvega odstavka tega člena dodajo
dodatne črkovne ali številčne oznake. V tem primeru <b><i>se za to
vrsto davka</i></b> tako dopolnjena davčna številka uporablja namesto
davčne številke iz prvega odstavka tega člena. Določbe glede
uporabe davčne številke veljajo tudi za takšno dopolnjeno davčno
številko.

Tistim, ki so po petkratnem branju trdili, da strašimo, priporočam, da zajamejo sapo in stvar preberejo še šestič ter ob tem uporabijo vse svoje znanje slovenščine. Nato naj dvignejo pogled in usmerijo pozornost na odebeljeno poved.....ID je uporaben LE za namene DDV.
Obenem priporočam, da se ne sklicujete na logiko, saj ta naše vrle zakonodajalce še od daleč ne povoha...:wink:
sova
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sova »

Mi ne bomo pisali nobenih dvojnih številk, saj imamo takšno zagotovilo z DURSA....
sova
Računovodja
Računovodja

Bojan, kaj zdaj to pomeni, da ste vi zadevo razčistili, potem povejte še nam, kako?, Reklama res ni dovoljena na tem forumu, je brezplačen.
čenča
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a čenča »

Bom še jaz pristavila piskrček.
Pri vsej stvari gre za to, da se mora ID na račun pisati za potrebe DDV-ja, medtem kot je potrebno DŠ pisati zaradi verodostojnosti knjigovodske listine ( 1tč. 66.čl.ZDavP-1 pravi : Na knjigovodskih listinah, ki se izstavijo kupcem blaga oz.naročnikom storitev in drugim osebam, mora izdajatelj navesti svojo davčno številko. DŠ kupca izdelkov oz.naročnika storitev pa mora navesti, če je tako določeno z zakonom o obdavčenje ali drugim zakonom. )
Če izdajatelj ne napiše svoje DŠ potem izdana listina ni verodostojna.
Pri tem ne gre le za izdane račune, ampak tudi za dobavnice, prevzemnice, blagajniške prejemke, izdatke, povratnice, itd.
Zaradi neverodostojnosti listine (brez DŠ) je pod vprašaj postavljeno
pripoznavanje tako prihodkov kot tudi odhodkov ( SRS določajo, da se poslovni dogodki knjižijo na podlagi verodostojne knjigovodske listine ).
Ne vidim razloga zakaj se toliko polemizira okoli tega. Saj na račune pišete tudi pristoj.sodišče,registr.štev.,velikost kapitala, mat.štev.,... pa napišite še svojo DŠ.
lp
Druker
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Druker »

Torej je potrebno na vsak "usran" dokumentek napisati še davčno številko in le-ta postane verodostojen. Če v printerju zmanjka papirja, lepo vpneš Palomo in pišeš dalje. Samo da je DŠ in je zakonu zadoščeno...

LP
Peter
-------
Nisem računovodja. Se še učim.
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

Na prvi strani je zapisano da je na izdanih računih dovolj identifikacijska številka (sestavljena je iz davčne številke s prefiksom SI). Torej same davčne številke NI POTREBNO PISATI.

Lep pozdrav

P.S. Jaz to razumem tako, da davčne številke ni potrebno pisati še dodatno.

Upam, da bo še kdo potrdil moje mnenje.
sova
Računovodja
Računovodja

Vaše mnenje je bilo že večkrat potrjeno.
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

Jaz sem dodala samo to, ker nekateri prav naj tej temi so zagotovili, da je davčna številka obvezna, kar pa ni res.
Samo to.

LP
tami
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a tami »

Pozdravljeni,
glede navajanja ID št.in davčne številke se strinjam z Anko in ostalimi, ki so enakega mnenja, namreč, da je navajanje davčne številke poleg ID številke ni potrebno. Poleg ostalega si lahko pogledate še:http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=621.
lp, Cvetka
mišon
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a mišon »

preberite si mnenje DURS-a z dne 17.1.2005,kjer piše, da če je navedena ID Številka ni potrebno navajati še Davčne številke.
suzana1
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a suzana1 »

Jaz razpolagam z pojasnilom DURS-a, 42601-29/2005, 17.1.2005. Tisti, ki ste člani superdavkov lahko to pojasnilo dobite na njihovih spletnih straneh.

Celega pojasnila ne bom navajala ampak le zaključek, ki se glasi: Glede na določbo tretjega odstavka 64. člena ZDavP-1, po kateri določbe glede uporabe davčne številke valjajo tudi za dopolnjeno davčno številko, menimo, da v primerih, ko je na računu navedena ID številka za DDV (ki vključuje davčno številko), ni treba še enkrat pisati davčno številko brez prefiksa.

lp
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Tudi vsi, ki niste člani Računovodja.com, lahko pojasnilo dursa dobite na naših straneh :twisted:
Odgovori