pasti

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
klemens
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a klemens »

pamps napisal/-a:g.Klemen, ni tako preprosto dopolniti programe. Naj navedem primer računa dobavitelja, za katerega že vnaprej veš, da boš moral poročati del tega računa, ko bo plačan (obrazec ODO-2 za zamudne obresti na tem računu). Ko knjižim prejet račun, najprej vnesem vse podatke iz računa, ki so potrebni za davčne evidence (kpr), potem se to prenese v saldakonte in v glavno knjigo. Ko je plačan, iz izpiska žiro računa ne morem razbrati, da moram o tem plačilu delno tudi poročati do 5.v mesecu. In takih dokumentov je lahko veliko; v knjigovodskem servisu pomnožite še vse skupaj s ... strankami, ki jih mora vsak obdelati. S programerjem lepo sodelujeva, je hiter in učinkovit. Pri določenih poročanjih oziroma izdelavi izpisov pa se zatakne. On je programer in od mene pričakuje, da bom povedala in narisala kaj in na kakšen način potrebujem. Dokler tudi on ne razume novega načina poročanja in skuša sestaviti spet nove možnosti raznih izpisov in dokler tega ne testirava, pa je tudi potrebno poročati. Zato je uporaben excel.
Lep pozdrav!
Naj najprej povem, da mi je obrazec ODO-2 in konkretno poročanje neznano, če bom kaj izpustil me popravite.
Na hitro. Ko je račun plačan dobite podatke o plačilu računov v informacijski sistem in se računi označijo kot plačani z nekim datumom plačila. Mogoče pa ta korak opravljate ročno.
Pri vnosu računa BI lahko za postavko o kateri je potrebno poročati označili, da bo pri plačilu potrebno do 5.-ega v mesecu poročati.
In imamo na voljo vse podatke, potrebne za avtomatizacijo poročanja.
Kot razumem pa imate to avtomatizacijo že v delu. Nekdo pa mora razložiti vsebino in razloge te avtomatizacije programerju. Ali je to strokovnjak na področju računovodstva v podjetju programerja, ki prodaja ta programski produkt ali pa programer sam, kar se prevečkrat zgodi, saj ponavadi postanejo programerji mimogrede še strokovnjaki za področje, za katerega pišejo programe.

Skratka, možno je (skoraj) vse avtomatizirati :D, koliko je pa optimalno je pa odvisno od posameznega okolja.
Si pa ne predstavljam, da bi sedaj računovodja večino delovnega časa opravljal vnose podatkov ali pretipkoval podatke iz enega vira v drug vir. Nekaj pa tega jasno ostane.

LP,
Klemen
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Klemen, enako razmišljava. Problem je v tem, da informacijski sistem ni tako hitro dodelan in preverjen, da bi mu lahko slepo zaupala. Vsaka dopolnitev terja svoj čas in seveda preverjanje. Če pa v nekaj nisi prepričan, raje delaš dvojno evidenco. Navsezadnje bo dopolnitev programa, ki jo bova pripravila s programerjem, dobilo xy število uporabnikov.
klemens
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a klemens »

pamps napisal/-a:Klemen, enako razmišljava. Problem je v tem, da informacijski sistem ni tako hitro dodelan in preverjen, da bi mu lahko slepo zaupala. Vsaka dopolnitev terja svoj čas in seveda preverjanje. Če pa v nekaj nisi prepričan, raje delaš dvojno evidenco. Navsezadnje bo dopolnitev programa, ki jo bova pripravila s programerjem, dobilo xy število uporabnikov.
Se popolnoma strinjam, sploh glede na to, da programerske hiše nikoli ne odgovarjajo za napake v programu in vi kot stranka odgovarjate v primeru le teh.
sipi
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sipi »

Če se lahko pridružim vašem pogovoru, bi samo pohvalila, da pri nas imamo računalničarje ki ustrežejo vsem našim muham, oziroma vsem novim DURS-ovim zahtevam.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

klemens napisal/-a:
adut napisal/-a:Jaz sem pa prav jezna na naše računalničarje - od 1.1. do danes so mi popravljali program za plače že najmanj 4-krat. In to so bile njihove napake!
Razumem da so pod pritiskom, vendar jaz oddam izdelek pravilen in ga ne popravljam 4-krat, temveč kvečjemu 1-krat. In enako pričakujem od drugih.
In tako sem si morala narediti določene preglednice v excelu. Resno razmišljam, da bi tržila svoje "programčke" in tako dodatno zaslužila.
Mirjana
Primer zelo slabo opravljenega dela, saj program za plače verjetno deluje v različnih okoljih in je programski produkt, kjer se take stvari naj ne bi dogajale. Če pa imate razvit program za plače pri lokalni programerski hiši in ga imate samo vi je pa to pričakovano.
Zaupate kakšne so bile te napake ?
Saj se jih skoraj ne spomnim več, neumne so bile:
- ni bilo novega obrazca za obračun prispevkov za s.p.,
- ni potegnil podatkov o prispevkih v obrazec 12 (podatki iz plačilnih list...),
- potem je pri obrazcu za prisp.za s.p. manjkala klavzula o mat.in kazenski odgovornosti,
- pri eni stranki še po popravku obrazca 12 ni potegnil podatkov, ker sem imela drugo šifro občine,
- če sem spreminjala ure v obračunu prispevkov, je program na ekran in na papir zapisal drugo osnovo, prispevke pa je obračunal od pravilne osnove.
In še mislim, da me zaj..., ker je to program v DOS-u in ker so ga opustili (to so zadnji popravki), so verjetno namensko "pozabili" na določene stvari. Čeprav sem slišala od kolegice, da tudi WIN verzija ni bogve kaj.
Sama sem že probala eno plačo narediti v WIN verziji, pa je program tako zakompliciran, da bom rabila še pol leta, da se navadim. :twisted:
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Mi imamo vsaj zadnjih nekaj let večinoma mir, kar se tiče programa. Ko pa smo ga kupili, je šlo marsikaj narobe in sem se pogosto jezila in pritoževala. Zdaj, ko mi je program res všeč, vse zakonske spremembe se izvajajo ažurno, pa ga bomo zamenjali :cry: Ostal bo le tisti del, kjer obračunavam plače - no, tukaj pa bi bilo potrebno postoriti še kaj, saj imam zaenkrat več dela kot bi bilo potrebno. :ssirok:
Odgovori