Naj najprej povem, da mi je obrazec ODO-2 in konkretno poročanje neznano, če bom kaj izpustil me popravite.pamps napisal/-a:g.Klemen, ni tako preprosto dopolniti programe. Naj navedem primer računa dobavitelja, za katerega že vnaprej veš, da boš moral poročati del tega računa, ko bo plačan (obrazec ODO-2 za zamudne obresti na tem računu). Ko knjižim prejet račun, najprej vnesem vse podatke iz računa, ki so potrebni za davčne evidence (kpr), potem se to prenese v saldakonte in v glavno knjigo. Ko je plačan, iz izpiska žiro računa ne morem razbrati, da moram o tem plačilu delno tudi poročati do 5.v mesecu. In takih dokumentov je lahko veliko; v knjigovodskem servisu pomnožite še vse skupaj s ... strankami, ki jih mora vsak obdelati. S programerjem lepo sodelujeva, je hiter in učinkovit. Pri določenih poročanjih oziroma izdelavi izpisov pa se zatakne. On je programer in od mene pričakuje, da bom povedala in narisala kaj in na kakšen način potrebujem. Dokler tudi on ne razume novega načina poročanja in skuša sestaviti spet nove možnosti raznih izpisov in dokler tega ne testirava, pa je tudi potrebno poročati. Zato je uporaben excel.
Lep pozdrav!
Na hitro. Ko je račun plačan dobite podatke o plačilu računov v informacijski sistem in se računi označijo kot plačani z nekim datumom plačila. Mogoče pa ta korak opravljate ročno.
Pri vnosu računa BI lahko za postavko o kateri je potrebno poročati označili, da bo pri plačilu potrebno do 5.-ega v mesecu poročati.
In imamo na voljo vse podatke, potrebne za avtomatizacijo poročanja.
Kot razumem pa imate to avtomatizacijo že v delu. Nekdo pa mora razložiti vsebino in razloge te avtomatizacije programerju. Ali je to strokovnjak na področju računovodstva v podjetju programerja, ki prodaja ta programski produkt ali pa programer sam, kar se prevečkrat zgodi, saj ponavadi postanejo programerji mimogrede še strokovnjaki za področje, za katerega pišejo programe.
Skratka, možno je (skoraj) vse avtomatizirati
Si pa ne predstavljam, da bi sedaj računovodja večino delovnega časa opravljal vnose podatkov ali pretipkoval podatke iz enega vira v drug vir. Nekaj pa tega jasno ostane.
LP,
Klemen