Samantha napisal/-a:....., vendar sem pa videla kako je računovodkinja vsak mesec knjižila in je imela za bilanco skoraj vse gotovo.
Ta citat
ni mišljen osebno, vendar, ko sem ga prebrala, sem se spomnila diplomirane ekonomistke, ki je izjavila: saj samo pritisnete na tipko in imate vse sknjiženo.
Samantha, obstajajo programi, ki vam omogočajo, da zmorejo res veliko. Toda, da programu lahko to omogočite, morate tudi vi mnogo vedeti. Vedeti morate, kako deluje program, kaj vam vse omogoča in vedeti morate tudi kako vso našo zakonodajo, ki se spreminja praktično dnevno, standarde in različnosti posameznih firm spraviti v programsko shemo, da vam bo delovalo tako, da boste lahko res samo stisnili na tipko in boste imeli vse sknjiženo ter se vam bodo izpisali potrebni obrazci za "bilanco".
Sama uporabljam program, ki zmore res vse in to od leta 2002. Verjamite mi, da ga še ne poznam do potankosti in, da se še vedno sproti učim. Temu predvsem pripomore naša spreminjajoča se zakonodaja in pa tudi programska hiša, ki nam vedno znova in znova program nadgrajuje tako, da zmore vedno več. S tem nas naj bi razbremenili pri našem delu, vendar tudi vse te priprave terjajo svoj čas in s tem predvsem denar.
Knjigovodju oziroma računovodji s prakso je najmanjši problem prejete, urejene in verodostojne papirje sknjižiti na pravilne konte. Da pa jih bo sknjižil pravilno, je spet potrebno vedeti vso potrebno zakonodajo, podjetnika/co ali direktorja moraš naučit, kako njegovo poslovanje spraviti na papirje, opozarjat in še kup drugih reči. Na enem forumu sem prebrala:
forum napisal/-a:.....,
"nihče me nič ne sprašuje, kako naj kaj naredi."
Ta del mi ni (nujno) všeč.
Dobra torta = dober material + dober kuhar
Legenda:
dobra torta ... zapisnik b.p.
dober material ... ustrezne podtakovne podlage - listine, pojasnila (to je stvar direktorja)
dober kuhar .... RS
V kolikor ste direktor dober material, potem vas RS res ne rabi spraševati po recepturi.
In v kolikor ste pripravljeni kupiti dober program, plačevat nadgradnje, se ga učiti in spremljati vso spreminjajočo se zakonodajo, ter to zakonodajo vključevat v program, potem ne potrebujete dobrega kuharja, ki vam svoje skrivne recepte zaračuna s primerno ceno, saj dobra torta ne nastane šele, ko jo okrasiš (bilanca).
Lp