kakor sem navedla že v predhodnih primerih, je potrebo paziti tudi pri neobračunanih obresti, v praksi sem namreč zasledila primer, ko je podjetje vrnilo kredit lastniku podjetja, pri tem pa ni obračunalo nič obresti. ob kontroli davčne so jim povečali davčno osnovo za neobračunane obresti, ker po njihovem mnenju je to darilo lastnika podjetju, obračunane obresti pa je potrebno izločiti iz odhodkov pri obračunu davka od dobička,
moje mnenje je pač tako, da kakorkoli obračunamo ni pravilno, zavisi samo od davčnega inšpektorja
POSOJILO LASTNIKA
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: POSOJILO LASTNIKA
Pozdravljeni,
tile komentarji so že malo stari, mene pa zanima podobna reč. Mogoče kdo ve:
1) Kakšne obresti za dolgoročen kredit moram obračunat lastniku firme, ki je firmi posodil denar, in kakšne osebi, ki ni povezana s podjetjem? Obema je v interesu kar je najbolje za firmo in nočeta 'dobička' iz teh danih posojil. Je brezobrestno posojilo sploh mogoče oz. veljavno?
2) Obračun verjetno naredim vsako leto posebej za tisto leto, ali se motim in se obračun obresti naredi ob vračilu posojila?
3) Ko obračunam obresti, kako je potem to z dohodnino teh dveh oseb? Jo obračunam že jaz, sporočim to Dursu in knjižim razliko na obveznost do fizičnih oseb ali kako drugače?
Prosim za kakršnekoli informacije, usmeritve oziroma vsaj kje v kakšnih zakonih, uredbah naj to iščem.
Hvala!
Tatjana
tile komentarji so že malo stari, mene pa zanima podobna reč. Mogoče kdo ve:
1) Kakšne obresti za dolgoročen kredit moram obračunat lastniku firme, ki je firmi posodil denar, in kakšne osebi, ki ni povezana s podjetjem? Obema je v interesu kar je najbolje za firmo in nočeta 'dobička' iz teh danih posojil. Je brezobrestno posojilo sploh mogoče oz. veljavno?
2) Obračun verjetno naredim vsako leto posebej za tisto leto, ali se motim in se obračun obresti naredi ob vračilu posojila?
3) Ko obračunam obresti, kako je potem to z dohodnino teh dveh oseb? Jo obračunam že jaz, sporočim to Dursu in knjižim razliko na obveznost do fizičnih oseb ali kako drugače?
Prosim za kakršnekoli informacije, usmeritve oziroma vsaj kje v kakšnih zakonih, uredbah naj to iščem.
Hvala!
Tatjana
Lep pozdrav

Kredit je lahko brezobresten ne glede na to kdo je dajalec kredita: ali lastnik ali druga fizična oseba. Kolikor pa je v pogodbi določena obrestna mera, pa je pri dajalcu kredita-lastniku potrebno upoštevati 32. člen zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (glej tudi 81. člen istega zakona), ki v določenih primerih omejuje vštevanje teh obresti kot odhodek podjetja (gre za preseganje presežka posojil glede na delež v kapitalu). V letu 2012 je presežek posojil: štirikratnik deleža v kapitalu.picupajku napisal/-a:1) Kakšne obresti za dolgoročen kredit moram obračunat lastniku firme, ki je firmi posodil denar, in kakšne osebi, ki ni povezana s podjetjem? Obema je v interesu kar je najbolje za firmo in nočeta 'dobička' iz teh danih posojil. Je brezobrestno posojilo sploh mogoče oz. veljavno?
Obračun obresti se izdela za poslovno leto/davčno leto, saj se obresti nanašajo na obdobje in tako predstavljajo odhodek tekočega obdobja.picupajku napisal/-a:2) Obračun verjetno naredim vsako leto posebej za tisto leto, ali se motim in se obračun obresti naredi ob vračilu posojila?
Sam obračun še ne vpliva na obračun in plačilo dohodnine. Kolikor pa imate v pogodbi določilo, da se obračunane obresti pripišejo glavnici kredita, pa to pomeni isto kot izplačilo. Hkrati s pripisom h glavnici se obračuna in plača dohodnina kot dokončni davek.picupajku napisal/-a:3) Ko obračunam obresti, kako je potem to z dohodnino teh dveh oseb? Jo obračunam že jaz, sporočim to Dursu in knjižim razliko na obveznost do fizičnih oseb ali kako drugače?
Če pa je v pogodbi določilo, da se obresti izplačajo hkrati z glavnico kredita, pa se dohodnina obračuna in plača ob vračilu kredita in obresti.
V obeh primerih (bodisi ko obresti pripišete h glavnici kredita bodisi ko vračate kredit z obrestmi) predložite davčnemu organu obračun davčnega odtegljaja (REK-2 obrazec) in nakažete dohodnino na ustrezen račun.
lp
Slovan,
najlepša hvala! Sem se poglobila zdaj v ta posojila in mi je veliko bolj jasno. Imam pa še vedno pomisleke okoli brezobrestnega kredita:
1) Če je kredit brezobresten, ali to na strani posojilodajalca ne pomeni, da se ne obnaša gospodarno in da znižuje osnovo za dohodnino (za neprejete obresti)? Ali pa se to ne šteje, ker si v tem primeru podjetje ravno zaradi 'neobresti' ne poveča odhodkov?
2) Prav tako je v primeru dolgoročnega brezobrestnega kredita glavnica ob koncu posojilnega obdobja zaradi inflacije manj vredna kot na začetku. Je možno v brezobrestnem posojilu kako ohranit realno vrednost posojila? Je možno popravit vrednost posojila z inflacijo? Kaj je potem protikonto povečanju posojila?
Lep pozdrav,
Tatjana
najlepša hvala! Sem se poglobila zdaj v ta posojila in mi je veliko bolj jasno. Imam pa še vedno pomisleke okoli brezobrestnega kredita:
1) Če je kredit brezobresten, ali to na strani posojilodajalca ne pomeni, da se ne obnaša gospodarno in da znižuje osnovo za dohodnino (za neprejete obresti)? Ali pa se to ne šteje, ker si v tem primeru podjetje ravno zaradi 'neobresti' ne poveča odhodkov?
2) Prav tako je v primeru dolgoročnega brezobrestnega kredita glavnica ob koncu posojilnega obdobja zaradi inflacije manj vredna kot na začetku. Je možno v brezobrestnem posojilu kako ohranit realno vrednost posojila? Je možno popravit vrednost posojila z inflacijo? Kaj je potem protikonto povečanju posojila?
Lep pozdrav,
Tatjana
Lep pozdrav