Lep pozdrav,
Imam primer: dobava blaga 31.5., račun izdan 31.5., račun prejet 2.6.
Berem zakon, brskam po forumu in IKS-ih, pa sploh ne vem kaj narediti.
19.a člen pravi: za pridobitev blaga znotraj Skupnosti obveznost obračuna DDV nastane 15. dan v mesecu, ki sledi mesecu, v katerem nastane obdavčljivi dogodek.
40.čl. pa: DZ sme odbiti vstopni DDV ne prej kot v davčnem obdobju, v katerem je prejel račun.
Torej: obračun in poračun v juniju.
Ker je od spremembe ZDDV minilo že nekaj mesecev, me zanima kako delate v praksi.
DDV EU
Moderator: Mirko Zbačnik
Pozdravljeni!
Davek morate plačati v oktobru (na datum listine), poračunate si ga lahko v novembru (ko ste prejeli račun).
Moje vprašanje:
kdaj upoštevate osnovo v davčni knjigi za EU?
Moje mnenje je, da se osnova upošteva ob poračunu DDV (tako nam je rekla tudi naša "davčna skrbnica").
Torej, ko davek plačamo, se osnova ne upošteva, ko si ga poračunamo pa se osnova upošteva. Obrazec za poračun DDV potem izgleda malo čudno, oziroma ne morejo kar direktno preračunavati DDV-ja, ampak morajo pogledati za nazaj, kaj se je dogajalo.
A imam prav?
LP, Metka
Davek morate plačati v oktobru (na datum listine), poračunate si ga lahko v novembru (ko ste prejeli račun).
Moje vprašanje:
kdaj upoštevate osnovo v davčni knjigi za EU?
Moje mnenje je, da se osnova upošteva ob poračunu DDV (tako nam je rekla tudi naša "davčna skrbnica").
Torej, ko davek plačamo, se osnova ne upošteva, ko si ga poračunamo pa se osnova upošteva. Obrazec za poračun DDV potem izgleda malo čudno, oziroma ne morejo kar direktno preračunavati DDV-ja, ampak morajo pogledati za nazaj, kaj se je dogajalo.
A imam prav?
LP, Metka