Upam, da mi lahko kdo pomaga z odgovori na vprašanja, ki se vežejo na naslov. Zanima pa me sledeče:
Dam sporazumno odpoved, odpovedni rok je dva meseca in dogovor je, da ostanem ta dva meseca pri podjetju (ne spustijo prej)
- Ali je potreben sporazum ali ne, ter kakšne so lahko posledice če se z njim ne strinjam in ga ne podpišem,
- kako je s koriščenjem dopusta, med drugim letos še nisem izkoristil 10 delovnih dni skupaj, kar me po ZDR pripada,
- kaj pomeni, če jo pobrišem v odpovednem roku na bolniško
Hm tolk zaenkrat, več se pa sigurn še spomnem če (upam da se) razvije kakšna dobra debata in s tem zvemo kaj noveg.
Prav tako bi prišlo prav, da se kakšna stvar podkrepi s kakšnim členom iz ZDR ali kolektivne pogodbe za trgovino.
lp MF
Sporazumna odpoved
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Če ni v vaši pogodbi določeno drugače, veljajo pogodji splošne kolektivne pogodbe oziroma vaše panožne pogodbeo odpovednem roku. V kolikor ne dosežete sporazumne odpovedi (da jo podpišeta oba akterja), vam preostene, da jo sami podaste. Pravne posledice so enake (nimate pravic na zavodu). Delodajalec vas ne sem zadževati dalj od odpovednega roka. Ravno tako vam je dolžan nuditi koriščenje odpusta, kateega pa imate vi dolžnost koristir. V kolikor vam ne nudi korščenja dopusta, se lahko dogovorita za odškocnino (pri sporazumni odpovedi), dogovor mora biti zapisan. Vsak dogovor o odpovedi pravici do dopusta je neveljaven, ravno tako vsak dogovor, ki ni na papirju in podpisan od obeh. V kolikor ste pri delodajalcu dalj kot šest mesecev, imate pravico do koriščenja celotnega dopusta in ne le 10 dni. To bi veljalo, če bi ga hoteli prenesti v drugo leto, toda to navadno storimo, če je ta delodajalec isti. ker drugače boste lahko imeli težave glede tega dopusta tudi pri naslednjem. če bi zapustili delodajalca (po pravilnem postopku s 1. 12.), se lahko zgodi, da bi vam nudil le sorazmeren del dopusta za 11 mesecev. Zakon je v teh slučajih nedorečen in vse preveč prepušča sporazmu med delodajalcema (bivšim in bodočim).
Členov pa ne vem
.
Členov pa ne vem
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

v bistvu ne razumem povsem vprašanja: ali imate v pogodbi določen odpovedeni rok 2 meseca, ali ste se za 2 meseca dogovorili sporazumno (in bi sicer imeli daljši odpovedni rok?)
torej, sporazum ni potreben, lahko enostavno samo oddate delodajalcu odpoved - velja pa odpovedni rok, ki ga imate navedenega v pogodbi oz kolektivni pogodbi. v kolikor se bojite, da vas delodajalec ne bi "izpustil", ne pozabite na potrdilo o prejemu; najenostavneje, če pošljete priporočeno). če se s "sporazumom" ne strinjate, to ni sporazum in ga pač ne podpisujte! sicer pa sporazum opredeljeju tiste stvari, ki se razlikujejo od določil v pogodbi in ponavadi prinaša koristi obema - delodajalcu in vam.
kaj pomeni, če greste v odpovednem roku na bolniško?!?
da delodajalec ni dobro ocenil situacije in bo imel po nepotrebnem strošek z vami in nobenega delovnega učinka. ne boste ne prvi ne zadjni, je pa to ponavadi inštrument za uravnavanje neprimernih odnosov v firmi. aja, pomeni tudi to, da boste namesto plače dobivali bolniško nadomestilo, ki bo pač malo nižje od plače.
torej, sporazum ni potreben, lahko enostavno samo oddate delodajalcu odpoved - velja pa odpovedni rok, ki ga imate navedenega v pogodbi oz kolektivni pogodbi. v kolikor se bojite, da vas delodajalec ne bi "izpustil", ne pozabite na potrdilo o prejemu; najenostavneje, če pošljete priporočeno). če se s "sporazumom" ne strinjate, to ni sporazum in ga pač ne podpisujte! sicer pa sporazum opredeljeju tiste stvari, ki se razlikujejo od določil v pogodbi in ponavadi prinaša koristi obema - delodajalcu in vam.
kaj pomeni, če greste v odpovednem roku na bolniško?!?
da delodajalec ni dobro ocenil situacije in bo imel po nepotrebnem strošek z vami in nobenega delovnega učinka. ne boste ne prvi ne zadjni, je pa to ponavadi inštrument za uravnavanje neprimernih odnosov v firmi. aja, pomeni tudi to, da boste namesto plače dobivali bolniško nadomestilo, ki bo pač malo nižje od plače.
Hja,
odpoved sem dal, bila je sprejeta in bil je potrjen prejem le te. Gre za to, da bi me sedanji delodajalec še nekoliko zadrževal, predvsem zaradi inventure, ki je pač določena po novem letu, jaz pa takrat nimam več namena delat tam, odpovedni rok pa se mi izteče za božič. Namesto da bi izkoristil mojo dobro voljo in sodelovanje na njej, sedaj piše sporazum, v katerem naj bi dovolil dva dni dopusta .., vseh detajlov pa še ne vem, ker je uradno še nisem videl.
V pogodbi imam določen 2 mesečni odpovedni rok, ki načeloma ni sporen in sem ga pač tudi pripravljen oddelati korektno, seveda le pod pogojem, da bo korekten tudi delodajalec (naj omenim, da sem tu že več let). Prav tako sem načeloma pripravljen ostati na njegovo željo do novega leta, dalj pa res ne.
Naslednjo službo že imam in me mirno čaka ne glede na razplet.
odpoved sem dal, bila je sprejeta in bil je potrjen prejem le te. Gre za to, da bi me sedanji delodajalec še nekoliko zadrževal, predvsem zaradi inventure, ki je pač določena po novem letu, jaz pa takrat nimam več namena delat tam, odpovedni rok pa se mi izteče za božič. Namesto da bi izkoristil mojo dobro voljo in sodelovanje na njej, sedaj piše sporazum, v katerem naj bi dovolil dva dni dopusta .., vseh detajlov pa še ne vem, ker je uradno še nisem videl.
V pogodbi imam določen 2 mesečni odpovedni rok, ki načeloma ni sporen in sem ga pač tudi pripravljen oddelati korektno, seveda le pod pogojem, da bo korekten tudi delodajalec (naj omenim, da sem tu že več let). Prav tako sem načeloma pripravljen ostati na njegovo željo do novega leta, dalj pa res ne.
Naslednjo službo že imam in me mirno čaka ne glede na razplet.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Tu bi bilo mogoče, če se z naslednjim delodajalcem ne dogovorite za prenost dopusta, da vam da odškodnino za dopust, ali pa mogoče izplača nadure (malce dražja varianta).
Vsaka odpoved, tudi "sporazumna" s pogodbo, je pravno neveljavna. če vam tega ne more omogočiti, naj vam vsaj izplača odškodnino.
Toda, če piše pogodbo šele sedaj, pazite na veljaven pričetek odpovednega roka! namreč ne smete pozabiti ,da ste vi že dali odpoved!
Upam, da bosta zrelo rešila težavo in veliko uspeha v novi službi.
Vsaka odpoved, tudi "sporazumna" s pogodbo, je pravno neveljavna. če vam tega ne more omogočiti, naj vam vsaj izplača odškodnino.
Toda, če piše pogodbo šele sedaj, pazite na veljaven pričetek odpovednega roka! namreč ne smete pozabiti ,da ste vi že dali odpoved!
Upam, da bosta zrelo rešila težavo in veliko uspeha v novi službi.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko