dobil sem eno lepo stranko
je državljan republike slovenije in republike nemčije
v potnem listu ima napisano stalno prebivališče v r hrvaški kot državljan r slovenije
on stalno živi in dela v republiki nemčiji
priglasil je s.p. v Republiki Sloveniji s sedežem v xy kraju z dejavnostjo računalniškega programiranja in izdelovanja spletnih strani je zavezanec za ddv
sedaj me pa zanima
on opravi storitev izdelave spletnih strani v Republiki Nemčiji na svojem računalniku v naslonjaču, server je v ZDA, naročnik je Srbsko podjetje, plačnik nizozemsko podjetje - delata v kooperaciji
kaj naj mu svetujem pri izdelavi računa, krajevno davčnega inšpektorja sem klical pa mi je rekel naj naredim kakor hočem, ker on nima ideje kako bi se to rešilo, samo da naj imam argumente za to
kje naj piše kraj izdaje računa
ali je to izvozna storitev ali storitev opravljena v EU
v kateri valuti naj piše račun
naj mi še kdo reče da nismo globalni
problemček
Moderator: Mirko Zbačnik
pa poskusimo najbolj logično brez vmesnikov:
sp je sedež v sloveniji
storitev dejansko opravljena v nemčiji (saj se je takrat res nahajal tam)
naročnik - srbija
račun naslovljen na nizozemsko
račun napisat v EUR - glede na sedež podjetja je to izdani račun za tujino
argumentirat:
računalničar opravlja storitve večinoma izven sedeža registriranega podjetja, saj je narava dela takšna, zato za izdelavo računa ni nobenega problema.
drugi stroški povezani z delom pa so že težje obrazložljivi- državljanstvo, prebivališče...

sp je sedež v sloveniji
storitev dejansko opravljena v nemčiji (saj se je takrat res nahajal tam)
naročnik - srbija
račun naslovljen na nizozemsko
račun napisat v EUR - glede na sedež podjetja je to izdani račun za tujino
argumentirat:
računalničar opravlja storitve večinoma izven sedeža registriranega podjetja, saj je narava dela takšna, zato za izdelavo računa ni nobenega problema.
drugi stroški povezani z delom pa so že težje obrazložljivi- državljanstvo, prebivališče...
Če je registriran v Sloveniji kot s.p. potem bi jaz napisala kraj opravljene storitve Slovenija ( na sedežu s.p. ). Kje on to dela pa nima veze. Davke bo plačal v Sloveniji, ker je vir v Sloveniji- račune izdaja iz s.p.-ja, ki je registriran v Sloveniji. Potem bo pa moral ta dohodek prijaviti še tam kjer je rezident v Nemčiji ali na Hrvaškem ( kjer dela in živi več kot 180 dni na leto).
Pozdrav vsem,
MG
Pozdrav vsem,
MG
Na prvi pogled tukaj niso čisti posli. Kakšno delo na serverju v ZDA. Vsak dela na svojem računalniku, ki se nato lahko poveže na tuj računalnik. Po tej logiki bi lahko bil vsak obisk internetne strani, kjer koli po svetu delo na tujem računalniku.
V kolikor ima sedež v SLO potem je tudi kraj izdaje računa v SLO. Če pa on dela v naslonjaču, kjer koli po svetu, pa to nima nobene veze.
V kolikor ima sedež v SLO potem je tudi kraj izdaje računa v SLO. Če pa on dela v naslonjaču, kjer koli po svetu, pa to nima nobene veze.