Podjetje je izplačalo obresti od posojila, ki ga je dal lastnik podjetju. Ali gre tu za odnos povezanih oseb? Katera je prava obrestna mera v januarju 2005, po kateri se lahko ravnam za obračun obresti od posojila (sklenjen že lani) glavnice - kje na spletu to najdem?
Pa še to. Ali mora potem prejemnik obresti še na posebnem obrazcu prijaviti na davčno ta prejemek ali je dovolj prikaz v napovedi dohodnine?
Prosim za vaše odgovore. Hvala!
Izplačilo obresti od posojil
Moderator: Mirko Zbačnik
-
irenca
Lastnik je dal podjetju posojilo. Torej ima lastnik (obresti - obdavčene po zdoh) in podjetje strošek za obresti. Da je davčno priznan je lahko do priznane obrestne mere za povezane osebe - glej na spletnih straneh dursa. Kar je nad, za podjetje to ni davčno priznan strošek, lastnik pa je v celoti obremenjen z dohodnino. Nekateri so to rešili z aneksom k pogodbi 2005 in vzeli obrestne mere januar 2005. Ti praviš, da imaš obresti tudi za leto 2004 - to imaš verjetno knjiženo izplačano še pa ne. Jaz bi najverjetneje vzela obr. mero po aneksu za 2005. Se pa še pozanimaj.
Če bi dal lastnik brezobresten kredit, bi bilo to za podjetje o.k. Na strani lastnika, pa bi to pomenilo, da se je izognil plačilu dohodnine. Kako pa bi se to rešlo...V mislih imam tudi neizplačane najemnine ipd.....
lp, irenca
Če bi dal lastnik brezobresten kredit, bi bilo to za podjetje o.k. Na strani lastnika, pa bi to pomenilo, da se je izognil plačilu dohodnine. Kako pa bi se to rešlo...V mislih imam tudi neizplačane najemnine ipd.....
lp, irenca
Sem izvedela rešitev - davčna svetovalka. Podjetja morajo za vsa leta za nazaj, do kdaj pač so računale obresti, ponovno preračunat obresti po stopnji januar 2005 in le toliko so priznane obresti v letošnjem letu in izplačilo le teh. Kar je več, je obdavčeno.
Pa še nekaj. Katero obrestno mero naj vzamem za obračun obresti od posojil za letošnjo leto, če bom obračun naredila decembra 2005 za vse leto. Ali decembersko obr. mero, ali za vsak mesec posebej, za katerega je veljala takratna obrestna mera - jan, febr,...?
Pa še nekaj. Katero obrestno mero naj vzamem za obračun obresti od posojil za letošnjo leto, če bom obračun naredila decembra 2005 za vse leto. Ali decembersko obr. mero, ali za vsak mesec posebej, za katerega je veljala takratna obrestna mera - jan, febr,...?
-
irenca
Obrestna mera se vedno vzame tista, ki jo imaš na dan sklenitve pogodbe. Priznana je pa torej januarska 2005. Ampak jaz bi vseeno naredila aneks k pogodbi za leto 2005 in naprej in vzela januarsko obrestno mero. To potem upoštevaš kot priznano. In ta potem velja pač celo leto kot priznana - saj piše za enoletne,....Če se motim naj me kdo popravi.
Lp, irenca
Lp, irenca