NORMIRCI

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sergeja
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

NORMIRCI

Odgovor Napisal/-a sergeja »

Lepo prosim, če kdo ve kako izda račun normirec. Dohodnino plača firma. Če ima kdo mogoče kakšno obliko že narejeno in mi jo lahko pošlje?
"le čevlje sodi naj kopitar" F.Prešeren
SergejaSlikaSlika
sergeja
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Pa jaz res to rabim.....
LEPPPOOOO PROOOOSIIIIIIMMMMM.SlikaSlika
SergejaSlikaSlika
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

Pojasnilo MF, št. 424-08-1/2003/155, 31. 12. 2004
3. Praktični primeri
3.1 Glasbenik, ki je redno zaposlen v filharmoničnem orkestru, poleg rednih delovnih nalog, ki jih opravlja za svojega delodajalca (na primer igra na nastopih in snemanjih orkestra), na posebno naročilo svojega delodajalca napiše skladbo, ki jo bo izvajal orkester na državni slovesnosti. Za napisano skladbo prejme od svojega delodajalca (filharmoničnega orkestra) poleg redne plače avtorski honorar.
Ker je to avtorsko delo, ustvarjeno v delovnem razmerju, je takšen dohodek obravnavan kot dohodek iz delovnega razmerja.
3.2 Pisatelj, ki je redno zaposlen na radijski postaji, napiše roman. Založba, ki bo roman izdala, pisatelju plača avtorski honorar. Pisatelj torej avtorskega honorarja ne prejme od svojega delodajalca (radijske postaje), ampak iz drugega vira (založbe).
Takšen dohodek je obravnavan kot dohodek iz prenosa premoženjske pravice, pri tem so avtorju priznani normirani stroški v višini 10 % dohodka.
3.3 Fotograf s statusom samozaposlenega v kulturi (ali samostojni novinar), ki je vpisan v razvid pri Ministrstvu za kulturo, dobi od časopisne hiše avtorski honorar za svoj prispevek.
Dohodek bo obravnavan kot dohodek, dosežen z opravljanjem dejavnosti, pri tem pa bo lahko zavezanec ob izpolnjevanju pogojev in ob vloženi zahtevi uveljavil 25 % normiranih odhodkov, in če je rezident, še posebno osebno olajšavo iz 107. člena ZDoh-1.
Glej davčni bilten št. 3/36 – imaš rek in primer.

Če rabiš mušter računa, ti ga lahko pošljem jutri - samo povej kam. Pa ne pozabi, da moraš po davčnem postoku še vsa potrdila za olajšave - imaš napisano v biltenu.
lp, irenca
sergeja
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Irenca hvala,

jaz imam sledeč primer:
1.Voditeljica radijskega programa na istem radiu opravlja še pomoč pri tajniških delih. Od DURS-a pa že ima odločbo za normirca 25%. Sicer je prijavljena na Zavodu za zaposlovanje.

2.Oseba prijavljena na Zavodu za zaposlovanje si je uredila status normirca za opravljanje komercialnih del, toliko, da lahko izstavi račun.

Irenca, prosila bi te, da mi mogoče na moj e-mail: shajnsek@siol.net pošlješ primer IR in, da se potem pogovoriva, ker mi do danes še nihče natančno ni razložil kaj in kako glede normircev.

Hvala hvala hvala še 100 x.
SergejaSlikaSlika
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

Oj,
sem ti poslala kar nekaj solate. Poglej si na koncu, imaš link posebej za umetnike tvoje vrste. Upam da si dobila.
lp, irenca
glbt
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a glbt »

Racuni za normirce in ostale samozaposlene so licno spisani, obrazlozeni in objavljeni tule
http://www.artservis.org/prirocnik/izda ... acunov.htm

zelo koristno
glbt
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Izplačali bomo dohodek samostojemu kulturnemu delavcu. Normirani str. 25 % + 15 % (imam potrdila). Kako se izpolni obrazec REK 2A?
Nujno prosim za pomoč.
slava
pink
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a pink »

Jaz sem tudi normiranec in za svojo storitev izstavim normalno račun le da spondaj napišem, da DDv ni obračunan v skladu s 1.točko 45. čl. zakona o DDV? Kaj to ni pravilno?
Odgovori