Delodajalec (s.p.) bi rad svojima 2 delavcema izplačal 100.000 neto SIT kot 13. plačo oz. božičnico. Kaj priporočate? Ali je božičnica res davčno nepriznan strošek? Kako (prosim za konkreten primer za 100.000 SIT neto) to obračunam? Delodajalec je plačo za mesec november že izplačal ter obračun plač oddal na DURS, ampak je še mogoč popravek.
Hvala in lp
Mojca
božičnica ali 13.plača
Moderator: Mirko Zbačnik
božičnica ali 13.plača
mojca
Božičnica je res davčno nepriznan odhodek in se ne všteva v pokojninsko osnovo, zato ni tako ugodna kot 13.plača, kateri se priznava oboje.
Predno se podjetje odloči za izplačilo, mora imeti v pogodbi o zaposlitvi ali aneksu k pogodbi navedeno, da se podjetje
lahko odloči za izplačilo 13.plače na podlagi uspešnega poslovanja, ker se podjetje potem lahko ali pa ne odloči. Če bi navedli: se bo odločilo, potem je k temu zavezano. Brez pisne podlage je pa tudi 13.plača davčno nepriznana, tako da se splača napisat vsaj aneks k pogodbi o zaposlitvi, vkolikor tega že nimate opredeljeno v pogodbi o zaposlitvi.
Uspešno še naprej, BRAVO za motivacijo delavcev!!!
Predno se podjetje odloči za izplačilo, mora imeti v pogodbi o zaposlitvi ali aneksu k pogodbi navedeno, da se podjetje
lahko odloči za izplačilo 13.plače na podlagi uspešnega poslovanja, ker se podjetje potem lahko ali pa ne odloči. Če bi navedli: se bo odločilo, potem je k temu zavezano. Brez pisne podlage je pa tudi 13.plača davčno nepriznana, tako da se splača napisat vsaj aneks k pogodbi o zaposlitvi, vkolikor tega že nimate opredeljeno v pogodbi o zaposlitvi.
Uspešno še naprej, BRAVO za motivacijo delavcev!!!
-
stanovanjska
- Začetnik

- Kraj: Slovenia
- Kontakt:
Še eno informacijo potrebujem glede trinajste plače in sicer: Osnova za izračun te plače je osnovna plača delavca za polni delovni čas. Zanima me, če prištejem tudi dodatek po kolektivni pogodbi oz. a ga prištejem k osnovi ali ga prikažem in izplačam kot dodatek - tako kot pri rednih plačah? Kaj pomeni, da delavcu, ki ni delal vse leto pripada del plače sorazmerno obračunanim plačam za efektivni delovni čas. Lepo prosim za čimprejšnje odgovore.
Hvala.
Hvala.
-
racunalnik
- Računovodja

bruto
Pozdravljeni!
Ali mi lahko kdo pove, kako se obruti neto božičnica-najbrž že prazniki vplivajo name!Mogoče je malo neumno vprašanje, samo meni sploh ne "potegne", kako se to naredi!
Hvala za odgoore!
Ali mi lahko kdo pove, kako se obruti neto božičnica-najbrž že prazniki vplivajo name!Mogoče je malo neumno vprašanje, samo meni sploh ne "potegne", kako se to naredi!
Hvala za odgoore!