ni plačila

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
CIPRESA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

ni plačila

Odgovor Napisal/-a CIPRESA »

Zanima me kam na koncu leta poknjižim ostanek, ki po računu ni bil plačan??
In sicer:
- po računu je bila storitev zaračunana...90.000,00 SIT
- kupec pa nam je plačal le 5.000,00 sit in ne namerava plačati ostanek.

Torej mi imamo s tem prikazanega 90.000,00 sit prihodka, plačila pa nismo prejeli. Ali lahko zmanjšam prihodke oz. lahko to sedaj na koncu leta prenesem v odhodke????

Drugo pa je da nam je kupec pomotoma plačal 10,00 SIT manj kot je bil račun, nimamo namena da ga terjamo za teh 10 SIT ...kam pa to poknjižim??

Hvala že v naprej!!!!
jonov
Začetnik
Začetnik

ni plačila

Odgovor Napisal/-a jonov »

Zakaj pa ti ne plača celotnega računa? Če je upravičena reklamacija, mu daš dobropis, sicer pa ne moreš kar takoj dati na odpise, ker to ni davčno priznan strošek. Manjše zneske, recimo do 100,00 SIT dam jaz kar na izravnave; na 754 oz. na 785 :wink:
jonov
CIPRESA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

ali lahko izstavim dobropis podjetju za nazaj???

Račun je bil izstavljen v letu 2005 do konca leta nismo izstavili dobropisa, ali ga lahko izstavim za december mesec sedajle???
CIPRESA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Direktor se sicer ne strinja z tem da izstavim dobropis ker se mu zdi da smo upravičeni do plačila tega računa. Kam knjižim znesek v tem primeru??? Naj ga pustim kot odprto postavko???

Še enkrat hvala za odgovore.
jonov
Začetnik
Začetnik

ni plačila

Odgovor Napisal/-a jonov »

Lahko tudi dbp za nazaj, saj ti ne vplivaš na pošto kdaj prispe. Sicer pa pusti na 120.
Pošiljaj opomine , vmes kakšen IOP da vidiš kaj imajo oni v GK oz na kaj se sklicujejo.
Priporočeno.

LP :palca:
jonov
CIPRESA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Po dolgem prigovarjanju se je direktor le odločil da pustimo stvar tako kot je. Vemo da nam računa podjetje ne bo plačalo, mi pa tudi nebomo izstavljali DBP ker se bojimo zapletov z morebitnimi inšpektorji (ker bo vedel da je bil račun izstavljen samo zaradi neplačila, če ga izstavimo na koncu leta).

Torej ali ga lahko kar sedajle poknjižim kot davčno nepriznan odhodek??? Oziroma kako bi ga v tem primeru poknjižili vi????
VENET
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a VENET »

Pozdravljena,
jaz bi rajše naredila dbp, saj ste si pri izdanem računu obračunali izstopni ddv in ga tudi plačali državi. V primeru, da daš straniki dbp v tvojem primeru za nazaj - s tem zmanjšaš 260 in s tem dobiš nazaj plačan ddv, je pa po mojem tudi najbolj pravilno.

LP
CIPRESA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

VENET nismo zavezanci za DDv tako da to odpade želeli bi se le rešiti teh terjatev ker vemo da nam nikoli nebodo plačane in še nevemkoliko ne uplivajo na končni dobiček. Smo se kar odločili za odpis kot davčno nepriznani odhodki. Vseeno bi zaradi pravilnosti in ker še nismo imeli tega primera radi videli če nam lahko kdo posreduje kako se knjiži te terjatve. Na konto 721??? Kaj pa potem???
Odgovori