davek od dohodka iz dejavnosti

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
melitako
Nov član
Nov član

davek od dohodka iz dejavnosti

Odgovor Napisal/-a melitako »

Pozdravljeni!

Mi lahko kdo prosim pomaga razrešiti naslednji problem:

Pri s.p.-ju je prejšnja računovodkinja plačilo mesečnih akontacij davka od dohodka iz dejavnosti knjižila na konto 1614000/1100000 (terjatve iz naslova akontacij davka iz dejavnosti/žiro račun). Tako ima s.p. v bilanci trenutno na tem kontu plačila akontacij kar za tri leta 2003, 2004 in 2005. Te akontacije bi se po mojem morale zapreti konec leta. Ali razmišljam pravilno, če te nabrane akontacija sedaj ob koncu leta 2005 preknjižim na konto 932- Davek od dohodkov iz dejavnosti?

Je pravilno da v prihodnje na podlagi odločbe knjižim celolotno obveznost na 9320000/2640000 (Obveznost za davek iz dohodkov iz dejavnosti), mesečna plačila pa to obveznost zmanjšujejo (2640000/1100000)?

Ali se plačila dohodnine zasebnika upoštevajo kje v njegovi bilanci ali ne?Bi morala za doplačilo dohodnine zmanjšati dobiček in stanje na tekočem računu?

Ni mi še čisto jasno kako bo to delovalo v letošnjem letu, ker so novi obrazci za obračuna davka od dohodkov iz dejavnosti, ampak najprej bi rada počistila stare napake.

Najlepše se zahvaljujem za odgovor in želim veliko dobre volje in uspeha pri zaključevanju leta 2005.

meli
KNAP
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a KNAP »

1.) ja grozno knjiženje bivše računovodkinje
2.) Vaš način knjiženja pa bo pravilen
3.) za dohodnino se ne zmanjša dobiček
Odgovori