DOHODNINA - VZDRŽEVANI DRUŽINSKI ČLANI

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
TOMSTAR
Novinec
Novinec

DOHODNINA - VZDRŽEVANI DRUŽINSKI ČLANI

Odgovor Napisal/-a TOMSTAR »

Problem-dohodnina(':oops:')

- v letu 2005 je dijak (sin) dosegel dohodke izplačane preko študentskega servisa v vrednosti, ki je nižja od 564.000 SIT. Plačila akontacije dohodnine ni bilo tako, da smatram, da mu ni potrebno napovedati - oddati napovedi za dohodnino oziroma tudi če jo odda ne dobi od države nič povrnjeno saj tudi ni bilo nič plačano.

Vprašanja, ki se mi zastavljajo pa so sledeča:

1.Ali moram jaz v napovedi navesti njegov zaslužek pod oznako dohodninskega obrazca 1211?
2.Ali ga lahko uveljavljam kot vzdrževano osebo vseh 12 mesecev ali samo sorazmernostni del ko ni dobil zaslužka to je 10 mesecev?
3.Ali se mi prizna v celoti višina splošne 2% olajšave?
4. Ali pa je bolje, da odda napoved?

KAJ MISLITE?:?:

Hvala vsem za morebitne odgovore. :)
diana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

dohodnina dijak

Odgovor Napisal/-a diana »

Ker je znesek manjši od splošne olajšave in ni obračuna akontacije dohodnine, ga vi zavedete pod olajšave za celo leto, znesek lastnih sredstev pa nikamor ne vpišete, bo pa potrebno pri štipendiji in otroških dokladih!LP
diana
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

V svojem odgovoru bom spremenila zaporedje vaših vprašanj:
1. Študentje oddajo svojo dohodninsko napoved, ne glede na višino prejemka (četudi je ta nižji od splošne olajšave 564.400), če so jih/ali jih bodo starši uveljavljal v letni napovedi dohodninei kot vzdrževanega družinskega člana. Tudi ni pomembno ali so plačali akontacijo dohodnine ali ne.
Tudi vi boste uveljavljali sina vseh 12 mesecev (če je imel status dijaka 12 mesecev-sicer pa odvisno od dolžine statusa ne pa obdobja prejemkov), saj splošne olajšave sin ne potrebuje, ker mu pripada posebna osebna oljašava za te zaslužke v letni višini 1,200.000.

2. 2%-na olajšava ni splošna olajšava, temveč olajšava za določene namene (2% od vaše osnove za dohodnino) in nanjo ne vpliva, ali vi prijavite sina ali ne. Nameni pa so podrobno razčlenjeni v obrazcu za dohodnino v zaporedni štev. 3: Olajšave za različne namene.

3. Oznaka 1211 je namenjena dohodkom študentom in dijakom za njihove prejemke in v to zaporedno lahko vpisujejo le oni. Če sin ne bi oddal dohodninske napovedi, potem ga vi ne morete uveljavljati kot vzdrževanega člana. Hkrati pa so vezani tudi na podatek na prvi strani obrazca: V letu 2005 sem imel status dijaka/študenta v času od-do in opomba: izpolni le zavezanec, ki vpisuje podatke o dohodkih . . ... oznaka 1211. Vi pa prav gotovo niste imeli statusa.

Kratki odgovori po zaporedju vprašanj:
1. NE
2. DA- 12 mesecev ali manj odvisno od statusa dijaka
3. DA - za različne namene
4. DA - mora, ker je odgovor pod 2 DA
diana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

RE:dohodnina dijak

Odgovor Napisal/-a diana »

Slovan, hvala lepa, fulllllll sem kiksnila z dgovorom :spomezik:
diana
TOMSTAR
Novinec
Novinec

Slovan hvala za odgovor in vsebinske popravke.

Ampak še zmeraj mi ni jasno kako je s splošno olajšavo in olajšavo za vzdrževane družinske člane.

Poznano mi je, da splošna olajšava pripada vsem zavezancem in znaša 564.400 tolarjev na letni ravni in 47.033 sit na mesečni ravni. Olajšave ne bo mogel izkoristiti vzdrževani družinski član - dijak, za katerega bo njegov skrbnik uveljavil olajšavo za vzdrževanega člana.

Zato se morem odločiti ali bi bilo bolje da dijak z lastnimi dohodki (manjšimi od 564.400 sit) sam izkoristi splošno olajšavo in se jaz odrečem olajšavi za vzdrževanega družinskega člana.

Ali je to za vseh 12 mesecev (474.900 sit) ali morebiti kako drugače?
V bistvu je dobil dohodke za opravljeno delo le za dva meseca. Zato osebno smatram, da bi lahko uveljevljal olajšavo za vzdrževanega družinskega člana namesto 12 mesecev le 10 mesecev, ki bi tako znašala 395.750 sit) in ne 474.900 sit.

Zato bi skrbnik uveljavljal olajšavo za vzdrževanega otroka vseh 12 mesecev. Dijak pa se bo odrekel splošni olajšavi (564.400). Oboje hkrati namreč ni več mogoče. Tako, da bi oba koristila splošno olajšavo in skrbnik še olajšavo za vzdrževane družinske člane vseh 12 mesecev - ni več mogoče.

Zanima me ali je moje razmišljanje pravilno.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Še enkrat pozdravljen!
Splošna olajšava pri sinu (vzdrževanemu članu) in olajšava za vzdrževanega člana (pri starših - nisva govorila pri skrbnikih, sicer pa je isto) se MEDSEBOJNO IZKLJUČUJETA. Ne moreta se hkrati uveljavljati za istega davčnega zavezanca. Sicer pa je res, da splošna olajšava pripada vsem davčnim zavezancem, če za njega ni nihče uveljavljaj olajšave kot vzdrževanega člana.

Dohodki dijaka se razumejo kot dohodki, ki jih je prejel v obdobju, ko je imel "status" dijaka. To je lahko tudi celo leto 2005. Glede na to, da ima dijak svoje posebno osebno olajšavo, splošne olajšave niti ne potrebuje.
Zato pa ga starši uveljavljajo kot vzdrževanega člana. Ker pa ga uveljavljajo vseh 12 mesecev, avtomatsko izgubi splošno olajšavo in mora oddati dohodninsko napoved. Če bi ga uveljavljali le 10 mesecev (sorazmerni del za 10 mesecev, znesek ste pravilno ugotovili), bi se sinu priznala v odmernem postopku sorazmerna splošna olajšava (okrog 94.000)

Razmišljate pravilno, vendar se jaz ne bi odločila za tisto varianto, ki jo omenjate v 3. odstavku, pač pa tako kot navajate v prvem stavku 5. odstavka vašega razmišljanja.

Lep pozdrav!
TOMSTAR
Novinec
Novinec

Slovan hvala za komentar in lep pozdrav!
arhimed
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a arhimed »

Spoštovani!

Tudi jaz imam isti primer kot tomstar.
Zanima me,po katerem členu zakona o dohodnini je potrebno,
da mora vzdrževani član oddasti napoved,če ga želim uveljavljati kot vzdrževanega člana.

Hvala vnaprej za odgovor!
essa
Začetnik
Začetnik
Kraj: kras
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a essa »

Tud mene to zanima!Nisem še nikjer zasledila tega,pa tudi v lanskem letu je moja hči zaslužila preko študentskega servisa,vendar je bil znesek minimalen in ni mmed letom plačala niti akontacije dohodnine,zato tudi ni oddala napovedi.Js sm jo prijavila kot vzdrževanega člana in nobenih problemov!!
RESNICA JE ZADNJA BESEDA PRIHODNOSTI!!!
arhimed
Novinec
Novinec

Zdravo!

Od davčnega urada sem dobil informacijo,da v konkretnem primeru
vzdrževanemu članu ni potrebno oddati napovedi, če želim uveljavljati olajšavo za vzdrževanega člana. :?
Če drug ne,bi oni morali to vedeti.

Lep pozdrav!
essa
Začetnik
Začetnik
Kraj: kras
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a essa »

Arhimed...Zdej pa js ne vem več kaj je prav in kaj narobe?:)...Hči naj bi oddala napoved,ker je plačala nekaj malega akontacije...Do tukaj vse v redu in prav...Js jo bom prijavila kot vzdrževanega družinskega člana,ker sm samohranilka...Ne vem pa ali morm navesti v svoji napovedi znesek njenega zaslužka ali ga navede samo ona v svoji napovedi???
RESNICA JE ZADNJA BESEDA PRIHODNOSTI!!!
arhimed
Novinec
Novinec

Zdravo!

Essa, v vašem primeru če prav razumem, je hči zaslužila manj kot 564.400 SIZ in je plačala akontaciijo.To pomeni,da mora oddati
dohodnino,sicer ne dobi povrnjene akontacije.Vi jo pa lahko navedete kot vzdrževanega člana.Njenih lastnih sredstev pa vam ni potrebno vpisati.
MOj primer je pa tak,da je hči dobila manj kot 564.400 SIT in ni plačala akontacije.
Informacija DURS-a(telefonska) je bila taka,kot sem napisal v prejšnjem postu.

Lep pozdrav!
Odgovori