Knjiženje materiala v gostinstvu

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
majolinka
Nov član
Nov član

Knjiženje materiala v gostinstvu

Odgovor Napisal/-a majolinka »

Pozdravljeni!
Prosim za pojasnilo, kako se knjiži material(pijača) v gostinstvu za zasebnika pri dvostavnem knjigovodstvu. Kakšen je ves potek knjižbe od nabave do porabe in kam in kako knjižiti morebitni kalo. Sem začetnica v gostinstvu in bi mi res NUJNO prišla prav vaša pomoč. Hvala!
Majolinka
majolinka
Nov član
Nov član

Kaj mi res ne zna nihče odgovoriti? Res bi prosila za vsakršno pomoč!!!!
Majolinka
Anela
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Anela »

Knjiženje nabave materiala: na zalogo (310-D) vstopni DDV (160-D) in dobavitelji (220-K) - če niste zavezanec za DDV kto 160 odpade
Poraba materiala: stroški materiala (400-D) in zmanjšanje zaloge (310-K)
Dovoljeni kalo: stroški kala (405-D) in zmanjšanje zaloge (310-K).
Pozdrav
Anela
majolinka
Nov član
Nov član

Tisoč krat hvala za odgovor! Kako pa knjižim blagajniški prejemek od dnevnega izkupička? Mogoče kot izdan račun končnemu potrošniku?
Majolinka
Evida
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Evida »

Lahko še jaz dodam vprašanje v to temo? :lol: Zanima me namreč kako je pravilno knjižiti dnevni inkaso v knjigo izdanih računov. Ali je potrebno za vsak dan posebej ali lahko združujem račune izdane preko blagajne fizičnim osebam za 7 dni skupaj ali morda za cel mesec?? :nevem: Rada bi imeli čimmanj knjižb, da je zadeva bolj pregledna, pa ne vem kje bi našla odgovor.
Lep, sončen dan vsem maškaram, ki so se oblekle v "računovodje".
Evida
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

Izkupiček je treba knjižiti dnevno, zbirnik knjižimo kot izdan račun končnim potronikom. Jaz sem poskusila z interno temeljnico za 7 dni skupaj, pa mi je inspektor zatežil. Zaradi DDV-ja mora biti dnevno.
DECO
Anela
Računovodja
Računovodja

Gotovinski promet z obračunanim DDV (prodaja končnim potrošnikom) knjižimo mesečno. Lokalov je kar nekaj, vse je računalniško podprto in dobimo mesečne rekapitulacije. Gotovina se oddaja dnevno v DNT, poleg tega so tu še plačilne kartice, razni bloki, pa študentski boni - vse to je prodaja končnim potrošnikom in res si ne predstavljam, da bi to po vseh 6 lokalih knjižila dnevno (vsak dan DDV 8,5 in 20% :? ).
Lani smo imeli davčno kontrolo, pa na davčne knjige ni bilo pripomb (seveda je vsaka faktura davčnemu zavezancu v KIR izkazana posebej, ves promet končnim potrošnikom pa v eni vrstici). Imam pa precej podrobno izdelane mesečne rekapitulacije (po lokalih, po vrstah plačil, po stopnji DDV itd...)
Anela
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SVEN »

Anela, ste pač imeli opravka z rahlo neveščim davčnim inšpektorjem.

PZDDV v 2. točki 169 člena (KIR) jasno in natančno opisuje kaj in kako se vpisuje v KIR - govori o dnevnih in ne mesečnih iztržkih.
Meni mesečna rekapitulacija služi zgolj za kontrolo, iztržke pa knjižim dnevno. Če bi jih smeli le mesečno, dnevni sploh ne bi obstajali, a ne?

Da pa je stvar precej zamudna, vem iz lastnih izkušenj.
LP,
Sven Slika
komar66
Računovodja
Računovodja
Kraj: bloke

Odgovor Napisal/-a komar66 »

do sedaj ni še nihče kompliciral
če je so bili prihodki knjiženi mesečno ali tedensko
če si imel poleg računalniške izpise inkasov
saj so tudi inšpektorji ljudje
Anela
Računovodja
Računovodja

Ne bi rekla, da so bili inšpektorji nevešči.... (kontrola DDV je bila že 2-krat, inšpektorji različni).
Pa poglejmo še malo v 167.člen PDDV - 2. odstavek:
"Če davčni zavezanec v okviru knjig iz prejšnjega odstavka (I-RAČ, P-RAČ) ne more zagotoviti vseh potrebnih podatkov, lahko spremlja podatke tudi v ločenih knjigah."
In te ločene knjige so dnevni iztržki po lokalih, osnovah in stopnjah DDV..., kar so pregledovali zelo podrobno (dnevni iztržki vsekakor morajo obstajati) Da pa je v knjigi I-RAČ vse to v enem znesku (na mesec) ni bilo nobenih pripomb.
Saj ne pravim, da ne smete vpisovati v KIR dnevne iztržke, lahko pa se organizirate tudi drugače (pa ni kaznivo :sodobren: )
Anela
Odgovori