Prevozne storitve

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
aj
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Prevozne storitve

Odgovor Napisal/-a aj »

Imam dva vprašanja.
1.račun za prevoz iz EU(Slovaška) naročnik prevoza smo mi.Prevoznik ni obračunal DDV; ali naredim samoobdavčitev???
2.račun za prevoz iz EU(Italija) naročnik je italijanski kupec. Prevoznik nam je obračunal 20% njihov DDV. Ali račun sploh zavedem v knjigo prejetih računov.
Sem že vedela; sedaj pa ne vem več kaj je pravilno.
Prosim za pomoč in lep dan.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Če imate iks 9-10/05, si poglejte strani 181,182,183, zagotovo boste našli svoj primer, saj so opisi v treh tabelah, glede na naročnika, glede na prevoznika in glede na kraj odhoda.
LP :)
aj
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a aj »

-saj to sem gledala in sem čisto zbegana; nekako se ne znajdem.
-mogoče, če imate čas bi skupaj pregledali.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Aj, kdo je prevoznik v prvem primeru in kdo v drugem primeru?

Za prvi primer sem prepričana, da če prevoznik ni obračunal DDVja, ga morate obračunati sami - torej samoobdavčitev, izstopni in vstopni DDV. To bi bil potem primer na strani 182, spodnja tabela, a.1.2) ...prevali davčno obveznost na slovenskega naročnika (2 stavek drugega odstavka 12člena ZDDV, ki pa pravi: Če davčni zavezanec, ki v Sloveniji nima sedeža, ne imenuje davčnega zastopnika, plača DDV prejemnik blaga oz. storitev. -> torej če ste prepeljali blago iz Slovaške v Slovenijo in vam Slovaški (ali drug prevoznik iz EU z ID-številko) prevoznik izstavi račun brez DDVja, ste ga dolžni obračunati vi.

Točka 2. - kje je kraj odhoda, ali se je blago vozilo iz Slovenije v Italijo ali obratno ali po Italiji? Ali gre za prejem blaga iz EU ali za dobavo? Kdo je prevoznik - Italijan ali kdo drug iz EU?

aj
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a aj »

-gre za dobavo blaga v EU(Italija),blago se je vozilo iz Slovenije v Italijo, kraj odhoda je Slovenija,prevoznik pa je Italijan. Na računo je njega in naša ID številka, obračunal pa je njihov DDV. Ali sploh gre v knjigo DDV??
-za prvi odgovor pa se vam zahvaljujem, bila sem skoraj enakega mnenja vendar ne prepričana. Več glav pač več ve. Še enkrat hvala.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Aj, za Slovaško popravljam: je samoobdavčitev, vendar primer v IKSu na strani 183 zgoraj a.1) pridobi ID-številko slov. naročnika in naj prevali obračun DDV (v duhu 3.odstavka 18.a člena in po 3.točki prvega odstavka 12.člena ZDDV).
Za Italijo pa nisem povsem prepričana. Če je kraj odhoda Slovenija, naročnik pa je Italijan (država EU, kjer ni kraj odhoda blaga), pridobi ID-številko naročnika (v tem primeru je to italijanski kupec) in nanj prevali obračun DDV. Ampak ker boste storitev plačali vi in ker je na računu tudi vaša ID-številka, vam po mojem ne bi smel obračunati italijanskega DDVja, ampak se s pridobitvijo vaše ID-številke davčna obveznost prenese na vas. Nisem pa 100%.
Je kar komplicirano, ko se poglobiš v tole problematiko.
Upam, da sem vsaj malo pomagala.
Odgovori