Zaloge

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
medivan
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Zaloge

Odgovor Napisal/-a medivan »

s.p. gostinska dejavnost, enostavno knjigovodstvo.
Zaloge konec leta so se zmanjšale za 400.000,00 SIT. V Obtnikovem svetovalcu piše, da je potrebno Prihodke za to vsoto v mojem primeru povečati. Zakaj.? Za to vsoto ker sem več prodal skozi celo leto sem imel na račun tega itak višje dohodke. in tudi radi tega plačal vse kar je cesarjevega. Ni mi jasno zakaj moram omenjeni znesek prišteti prihodkom. Zastopil bi da moram za ta znesek popraviti oziroma povečati strošek nabave. Ali se motim, ali sem naredil kje napako. V prilogi 4 pod 2 sem zajel omenjeni znesek, enako tudi v Prilogi 3 pod 4 ( zaloge).
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a sammy »

bom poskušal laično ...

Ugotoviti je potrebno, koliko nabavnih stroškov (nabavna cena) je v vaši prodaji.
Npr: Dejavnost ste pričeli 1.1.05. Prodali ste za 1.000 SIT, nabavli pa ste(blago) 700 SIT. Reciva, da nimava nobenih ostalih stroškov. Po vašem bi sklepali, da imamo 300 SIT dobička. Vendar imava končne zaloge ... te so 100 SIT, kar pomeni, da ste dejansko porabili za 600 SIT blaga (po nabavni vrednosti pri 1000 SIT prihodkov). Tako bi imeli 400 SIT dobička.

Stvar je preprosta pri začetnih zalogah. Zapomnite si samo to formulo. Začetna vrednost zalog + prometno stanje (nabava) - končne zaloge = prodajni strošek blaga po nabavni vrednosti ... to je davčno priznan strošek.
medivan
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a medivan »

sammy napisal/-a:bom poskušal laično ...

Ugotoviti je potrebno, koliko nabavnih stroškov (nabavna cena) je v vaši prodaji.
Npr: Dejavnost ste pričeli 1.1.05. Prodali ste za 1.000 SIT, nabavli pa ste(blago) 700 SIT. Reciva, da nimava nobenih ostalih stroškov. Po vašem bi sklepali, da imamo 300 SIT dobička. Vendar imava končne zaloge ... te so 100 SIT, kar pomeni, da ste dejansko porabili za 600 SIT blaga (po nabavni vrednosti pri 1000 SIT prihodkov). Tako bi imeli 400 SIT dobička.

Stvar je preprosta pri začetnih zalogah. Zapomnite si samo to formulo. Začetna vrednost zalog + prometno stanje (nabava) - končne zaloge = prodajni strošek blaga po nabavni vrednosti ... to je davčno priznan strošek.
Iz srca vam hvala!
Hvala za pomoč !
Odgovori