Prebivam v hiši, ki je last mojih staršev. Z obnovo dela hiše, kjer prebivam, sem imel precej stroškov. Ali lahko le-te prijavim kot olajšavo v rubriki A5, glede na to, da s starši nimam sklenjene najemne pogodbe?
Dodatno vprašanje: Če je najemna pogodba pogoj za prijavo olajšave iz A5, ali lahko s starši sklenem najemno pogodbo na znesek 0,00 SIT mesečno, in v pogodbi navedem, da sem dolžan vzdrževati del hiše, v katerem prebivam?
Hvala za odgovor.
A5-OLAJŠAVA ZA VZDRŽEVANJE HIŠE - LASTNIKI SO STARŠI
Moderator: Mirko Zbačnik
Pozdravljeni,
Olajšave za obnovo stanovanja lahko uveljavljajo le lastniki, torej starši. Najemna pogodba brez vrednosti ni veljavna, saj vam mora biti jasno, da želi davkarija svoj davek, se pravi 25 % na dohodek iz oddajanja premoženja. Morda bi s starši lahko sklenili darilno pogodbo za vaše stanovanje, potem pa ne bi bilo problemov s tovrstnimi olajšavami. Lep pozdrav
Olajšave za obnovo stanovanja lahko uveljavljajo le lastniki, torej starši. Najemna pogodba brez vrednosti ni veljavna, saj vam mora biti jasno, da želi davkarija svoj davek, se pravi 25 % na dohodek iz oddajanja premoženja. Morda bi s starši lahko sklenili darilno pogodbo za vaše stanovanje, potem pa ne bi bilo problemov s tovrstnimi olajšavami. Lep pozdrav