Presegla sem 1.200.000 SIT

Moderator: Mirko Zbačnik

Tia80
Novinec
Novinec

Presegla sem 1.200.000 SIT

Odgovor Napisal/-a Tia80 »

Lep pozdrav!
V naprej se opravičujem, če je bil podoben primer že kdaj objavljen ... pod iskanje ga sama nisem našla ...
Torej:
V letu 2005 sem imela status študenta do oktobra. Do takrat sem zaslužila 1.417.400 SIT, normiranih stroškov je 141,740 SIT, akontacija dohodnine pa 111.105 SIT.
V dohodninski obrazec bom vpisala samo še 25.000 SIT za zdravila in nekaj tisoc obresti v banki, to je pa tudi vse.
Program za izračun dohodnine mi sporoči, da dobim vrnjeno 1.300 SIT.

Vse skupaj mi je zelo čudno, saj nisem presegla 1.600.000 SIT, torej bi mi morala biti akontacija vrnjena.
V času pavzerja nisem delala in nimam nobenih prihodkov.
Kaj mi svetujete?
Imam kakšne možnost, da so mi povrnjeni 111.105 SIT?

Hvala za odgovor in vas lepo pozdravljam!

Tia
LaraA
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LaraA »

Pozdravljena,

Bo kar držal tvoj izračun, ker se ti ne prizna posebna olajšava za študente v višini 1,2 mio. Samo v primeru, če bi imela status do konca leta, bi lahko dobila povrnjeno celotno akontacijo dohodnine. Če bi te poleg tega uvljavljala še starša za 12 mesecev, potem bi celo doplačala cca 89.000. Lep pozdrav
Tia80
Novinec
Novinec

Ja, ampak... saj bi se dalo 1.200.000 SIT deliti z 12 in pomnožiti z 9. meseci, ko sem imela status.....
Ali se to pač ne dela? :oops:
MATEJA37
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

DOHODNINA

Odgovor Napisal/-a MATEJA37 »

Presegla si študentsko olajšavo, zato ti ne pripada.
Za celo leto pripada 1.200.000,00 sit. Za deset mesecev pa samo 1.000.000,00. Ampak s pogojem, da nisi v celem letu zaslužil več kot 1.600.000,00 sit oz. v desetih mesecih 1.333.333,33 sit. Tvoj zaslužbek pa je bil 1.417.400.

Lp
Mateja
Tia80
Novinec
Novinec

No tako!
Zvedela sem novo informacijo! In sicer.... vsi, ki se ukvarjate z degustacijami in vam firme plačajo recimo uro po 900 SIT + 40 SIT za kolometer... dejansko vam pa na študentski servis pošljejo podatek, da imate 1200 SIT na uro - ker v uro skrijejo stroške kilometrine.....
V tem primeru vam firma mora dati dokazilo, da ste dejansko zaslužili manj.
Recimo moj primer... Zaslužila sem 1.417.400 Sit.... ampak s kilometrino vred.... Sedaj sem se že zmenila s firmo, da mi bo dala dokument, ki po prikazal, koliko sem dejansko zaslužila.... in v tem primeru ne bom presegla 1.200.000 SIT.

Torej... bom v tem primeru dobila povrnjenih 111.105 SIT?
Ali bo spet igral pomembno vlogo status študenta? :x
Tia80
Novinec
Novinec

Hm... vidm, da nihče noče pokomentirati mojega zadnjega posta....
Kje je hakeljc?
pps
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a pps »

Pozdravljena, Tia80 (&ostali).

Jaz imam enako težavo (kilometrina, ki je vračunana v znesek/uro, zato sem celo leto računala le znesek/uro, po katerem sem podpisala pogodbo in zato presegla znesek 1.200.000, zdaj pa bi celo mogla doplačati dohodnino).

Kako veš/kje si izvedela, da ti mora podjetje dati takšno potrdilo (koliko si dejansko zaslužil). Meni namreč moje podjetje komplicira (ker se verjetno boji, da ne bi bilo v kaj vpleteno) in mi potrdila noče izdati, na študentskem servisu pa so tudi skeptični glede tega, da bi za znesek kilometrin sama prikazala nižje prihodke in seveda nižje normirane stroške. Kaj narediti :?:

Drugače pa - kot jaz razumem - igra vseeno vlogo status študenta, tako da če bi ti želela imeti vrnjenih 111 tisoč, bi morala zaslužiti le 900.000 (1.200.000/12*9 mesecev statusa); verjetno pa te starši uveljavljajo v svoji napovedi kot vzdrževanega člana (zato znesek 1.600.000 ne pride zate v upoštev)... mišljenje laika :wink:

lp, nataša
Tia80
Novinec
Novinec

Tako.... ravnokar sem dobila potrdilo od firme, da imam dobrih 400.000 SIT od ur... vse ostalo so stroški... kar pomeni... da ne presegam 900.000 SIT.

To informacijo sem zvedela od kolegice degustatorke. Njeni starši so se o tem pozanimali pri davkariji in tam so jim povedali, da vsa podjetja, ki počnejo na tak način - se pravi, da skrijejo kilometrino med ure - (kot pri meni in tebi), kršijo zakon.

Sej tudi, če si zaposlena imaš fiksno neto plačo... potem pa grejo na to cifro pribiti tudi vse stoške.... od malce, prevoza, itd.

Če se ti upirajo ... se zna zgoditi, da si sama premajhen faktor, da bi jim bila kos. V mojem primeru so starši od te kolegice firmi zagrozili s tožbo oz. z grožnjo, da jih bodo prijavili davkariji... in so brez problema pristali, da bodo izdali dokument, kjer ti točno piše, koliko si zaslužila iz ur, koliko imaš kilometrov in ostalih stroškov.

Pa veliko sreče! :wink:
pps
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a pps »

Lepo, da si uredila in hvala za odgovor. Upam, da bom lahko tudi jaz kaj uredila - za vsak slučaj pa grem še tudi na davčno malo povprašat.

Lepo se imej.
pps
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a pps »

Pozdravljeni,

nov problem. Ko se pri podjetju zaprosila za potrdilo o dejanskem zaslužku, na katerem bi bile razvidne dejanske opravljene ure in povrnjena kilometrina, mi je le-to sporočilo, da mi takšnega potrdila niso dolžni dati, ker jim nisem predložila originalnih računov (vlak, avtobus). Se mi pa zdi to čudno, saj sem na potnih nalogih vedno zapisala, da je bila kilometrina opravljena z osebnim avtomobilom.

Kaj pravite?

Hvala vnaprej.
Tia80
Novinec
Novinec

Itak, da se bodo upirali na vse mogoče kriplje. Sej so se tudi pri nas. Kolegica je bila nemočna, kot si ti... dokler se ni njen oče zglasil pri šefih.... in jim z nasmehom povedal, da jih čaka inšpekcija, če ne izdajo list papirja, kjer piše, koliko je bilo čistih ur, koliko pa kilometrov in ostalih stroškov - cestnine.

Glede na to, da smo 30..... no... veliko uspeha!
pps
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a pps »

Ja, vem 30. v mesecu je.

No, stvar je v tem, da so mi cel teden govorili, da mi bodo papir dali, le direktor ga mora podpisati... (vseeno pa vem, da sem pozna ;)), danes pa so mi veselo povedali, da to niso dolžni storiti. Šla sem na davčni urad, pa so mi rekli, naj pač napišem realni znesek, potem bodo pa oni dalje ugotavljali...
To sem podjetju tudi rekla, pa so mi odvrnili, da je to moj problem, ker bom tako ali tako jaz naredila davčni prekršek (če ne vpišem zneska, ki sem ga prejela)!

Kaj češ... bomo videli, kaj bo iz tega.

Lepo bodi pozdravljena.
Odgovori