socialka

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
brzi
Novinec
Novinec

socialka

Odgovor Napisal/-a brzi »

Zanima me če moram oddati napoved za dohodnino, če sem prijavljen na zavodu za zaposlovanje in prejemam denarno nadomestilo 48000SIT,
Zanima me še če me lahko oče uveljavla kot vzdrževalnega člana star sem pa 24 let. Drugih prihodkov pa nimam.

Najlepša hvala za pomoč
Lp
cvetka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a cvetka »

Še najbolj ustreza olajšava pod A4 -vzdrževani družinski član- otrok, starejši od 18 let, ki se ne izboražuje in je za delo sposoben, če je prijavljen pri službi za zaposlovanje. Mislim da vas oče lahko vpiše pod olajšavo. Naj me kdo popravi če se motim. lp.
LaraA
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LaraA »

Nisem prepričana, da je tako. Denarno nadomestilo za brezposelnost se namreč šteje kot osebni prejemek, od katerega se plačuje akontacija dohodnine. Pomembno je ali je to denarno nadomestilo ali pomoč za brezposelnost. Če ste v l. 2005 prejemali denarno pomoč za brezposelnost, potem vas oče lahko uveljavlja kot olajšavo. V primeru pa da ste prejemali denarno nadomestilo in pomembno je če skupno izplačano nadomestilo v l. 2005 presega znesek bruto 564.400 sit (kot v vašem primeru), potem pa morate sami oddati napoved in boste dobili vrnjeno dohodnino in mislim, da vas oče ne more uveljavljati kot vzdrževanega člana. Naj me prosim kdo popravi, če nimam prav Lep pozdrav
Zadnjič spremenil LaraA, dne 28 Mar 2006, 13:13, skupaj popravljeno 1 krat.
tassika
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a tassika »

Kolikor jaz vem , je minimum za poročanje dohodnine malce več kot 500.000 sit letnih prihodkov. Na tvojem mestu bi povprašala na davčni, drugače te pa oče vsekakor lahko da v olajšavo, ker te je v bistu moral živeti, ker si bil brezposlen. Še kakšno mnenje prosim.
tasy
LaraA
Začetnik
Začetnik

Brzi, sicer vam je pa Zavod za zaposlovanje moral poslati obvestilo o izplačanih nadomestilih, če tega ni poslal pa je to pomoč. Kako je s tem? Lep pozdrav
brzi
Novinec
Novinec

od zavoda nisem dobil nobeno potrdilo
jst ne dobim od zavoda denarno nadomestilo ampak od socialne
LaraA
Začetnik
Začetnik

Torej si dobival socialno pomoč, zato ti ni treba oddati napovedi, oče pa te lahko uveljavlja kot vzdrževanega člana in tvojih prejemkov ne vpisuje nikamor. Če si prijavljen na Zavodu celo leto 2005, potem te lahko uveljavlja celo leto 2005. Lep pozdrav
brzi
Novinec
Novinec

Najlepša hvala vsem, zelo ste mi pomagali
Odgovori