NEOPRAVIČEN IZOSTANEK

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
naša
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

NEOPRAVIČEN IZOSTANEK

Odgovor Napisal/-a naša »

Zanima me, po kakšnih kriterijih lahko delovodja dodeli delavcu neopravičen izostanek? Ali je za to kakšen pravilnik, zakon, ali sploh kje to piše?
Prosim za pomoč, ker mislim, da se pri nas to preveč piše!
Hvala!
kokoška
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a kokoška »

Zakon o delovnih razmerjih in vaša kolektivna pogodba dejavnosti določa, kateri so opravičeni izostanki z dela. V kolikor v podjetniški kolektivni pogodbi nimate določeno še kaj drugače, potem so vsi drugi izostanki neopravičeni.
LP
vocis
Računovodja
Računovodja
Kraj: Trzin
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a vocis »

kokoška napisal/-a:Zakon o delovnih razmerjih in vaša kolektivna pogodba dejavnosti določa, kateri so opravičeni izostanki z dela. V kolikor v podjetniški kolektivni pogodbi nimate določeno še kaj drugače, potem so vsi drugi izostanki neopravičeni.
LP
Definicijo "dodeli neopravičen izostanek" razumem kot sankcijo oz. kazen. Postopek opredelitve in dodelitve sankcije pa ZDR opredeljuje v členih 174.- 181.

Zato "dodeliti neopravičen izostanek" kar na pamet in počez ne bo najboljša rešitev.

Lp
"Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je takih, ki jih lahko rešimo sami. "
Lyndon B. Johnson

vocis
MIKIMIŠKA
Nov član
Nov član
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a MIKIMIŠKA »

Tudi mi smo imeli primer, ko delavca ni bilo na delo več dni, nato pa je lagal, da je bil na bolniški - pa ni bil! Plačo smo mu obračunali samo za dni, ko je delal, prispevke in davke pa plačali v celoti. Ko sem ob priliki vprašala delovnega inšpektorja o pravilnosti našega postopka pa je rekel, da bi morali izpeljati izredno odpoved iz krivdnih razlogov. Če pa ne, pa bi mu morali izplačati celo plačo, tudi za čas, ko je bil neupravičeno odsoten! Sicer pa moraš delati po pravilniku podjetja, kjer mora biti opisano, kako postopati v takih primerih. Kar tako delavcu ne moreš nič odtegniti oz. ne izplačati.
LP! Slika
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Jaz te definicije ne razumem.

Če delavca ni na delo mora nadrejene obvestiti zakaj ga ni. Edini razlog je lahko bolniška ali pa kakšen izredni razlog ( smrt v družini, rojstvo otroka ..... )

Če je izredni razlog se z nadrejenimi dogovori koliko izrednega in rednega dopusta mu odobrijo. Če je bolniška mora dostaviti bolniški list.
Vsi redni dopusti pa morajo biti dogovorjeni in dodobreni v naprej.

Če pa delavca preprosto ni in ne sporoči kje je je pa to neopravičen izostanek in kot takšen osnova za postopek odpovedi.

Kdo torej pri vas "dodeli" neupravičen izostanek. Dajte nam to malo razložiti.

Lp,

MG
Odgovori