Lastniški račun

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ari
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Lastniški račun

Odgovor Napisal/-a ari »

Ali je potrebno pri s.p., za knjiženje uporabljati konto za lastniški račun ,jaz ga namreč nisem nikdar uporabljala saj vse prikažem preko konta 92 pritoki in odtoki, Če ga je potrebno uporabljati prosim za primer kdaj.
tara
ari
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ari »

Ali res nihče ne ve ali pa nisem bila dovolj jasna?
tara
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Verjetno ste premalo jasni, kaj vam predstavlja lastniški račun.

Poslovni račun (transakcijski račun) mora imeti vsak samostojni podjetnik, saj preko njega opravlja dejavnost. Nanj prihajajo prilivi denarnih sredstev iz naslova terjatev do kupcev (110/120), iz njega zasebnik plačuje svoje obveznosti do države, zaposlenih, dobaviteljev itd. (220/110; 26/110 itd.)

Prilivi in odlivi s poslovnega računa so poslovne spremembe, ki jih morate evidentirati preko konta 110 - Denarna sredstva na računih, četudi obstaja dogovor z banko o vsakokratnem prenosu denarnih sredstev iz poslovnega na osebni račun in je dnevno stanje na tem računu vedno nič. V tem primeru se v poslovnih knjigah zasebnika evidentira ta prenos: 920/110 (odtoki denarnih sredstev iz podjetja v gospodinjstvo). Evidentiranje preko skupine 92 je namenjeno prenosom denarnih sredstev iz podjetja na gospodinjstvo ali iz gospodinjstva v podjetje, ne pa evidentiranju sprememb denarnih sredstev na poslovnem računu.

Lep pozdrav!
ari
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ari »

Slovan,najlepša hvala, tudi jaz delam tako kot ste vi napisali, sem pa dobila od stranke dokomente kjer konto 92 ni bil uporabljen ,ampak so se vse spremembe knjižile na nek konto 1101 ki so ga imenovali lastniški račun,plačila pa prek konta1100, zato me je zmedlo in sem podvomila če delam pravilno.
tara
Odgovori