DDV začetniško

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
simon1980
Začetnik
Začetnik

DDV začetniško

Odgovor Napisal/-a simon1980 »

Zanima me, kdaj moram obračunati DDV ob prehodu iz pavšalnega zavezanca na davčnega zavezanca za DDV....Cel marec mesec ko sem v ddv-ju (od 1.3.06) sem oddajal mleko mlekarni, za to mleko dobim račun in plačilo v drugem mesecu (aprilu).... Predvidevam da ddv obračunam v mesecu ko dobim račun, se pravi v aprilu ali se motim??

Drugo vprašanje se nanaša na obračun DDV v primeru uporabe pridelkov za lastne potrebe...torej uporaba blaga, ki je del poslovnih sredstev davčnega zavezanca za zasebne namene ali za druge namene, kot za namene opravljanja njegove dejavnosti... ali morem za tak primer sam sebi izdati račun in na ta način prikazati izstopni davek ali se to dela kako drugače?

Hvala lepa za morebitno pomoč, lepe praznike in lep pozdrav!
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

ali ste zavezanec po plačani realizaciji?
simon1980
Začetnik
Začetnik

sem davčni zavezanec kot kmet, nisem presegel meje za obvezen pristop v ddv(1.5 mio KD), vključil sem se prostovoljno.

Od Dursa sem dobil takle odgovor, ki pa mi nič ne pomaga:
V skladu z 19. členom ZDDV (Ur. list RS, št. 21/06-UPB4 – v nadaljevanju ZDDV) obdavčljivi dogodek in s tem obveznost obračuna DDV nastane, ko je blago dobavljeno ali so storitve opravljene. Glede na to, da ste davčni zavezanec za DDV od 01.03.2006, ste morali zaračunati DDV od prodaje kmetijskih pridelkov ( tudi mleka) od meseca marca naprej, do takrat pa ste uveljavljali pavšalno nadomestilo.

Račun za oddano mleko v marcu dobim v aprilu...račun izdajo oni, saj ceno in ostale vrednostne parametre ugotavljajo oni...
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a 3739 »

Ni pomembno, kdaj je račun izdan, pomembno je kdaj je bila dobava opravljena in če je bila opravljena v mesecu marcu in ste mesečni davčni zavezanec ga morate vključiti v mesec marec. (ne april ko račun izdate)
simon1980
Začetnik
Začetnik

ampak potem nevem kako naj napravim obračun mleka če ne vem niti natančne količine, niti po kolikšni ceni ga naj obračunam. Stvar je v tem , da je cena lahko iz meseca v mesec različna (dodatki, odbitki,...). Ampak načeloma je finančna računica ista v primeru, da imam itak presežek ddv-ja, presežek prenesem v naslednji mesec, in tedaj poračunam s tem mlekom.... zadeva finančno ostane ista...

A imamo lahko tudi kmetje po plačani realizaciji?
Odgovori