Kako zmanjšati višino prispevka za s.p.?

Moderator: Mirko Zbačnik

fazenbrifar
Novinec
Novinec

Kako zmanjšati višino prispevka za s.p.?

Odgovor Napisal/-a fazenbrifar »

Zgodba gre takole:

V začetku dec. 2005 sem odprl s.p. in ker se ukvarjam z dejavnostjo, ki decembra prinese večino prihodkov mi je v teh dobrih treh tednih uspelo prigarati nekaj čez 400.000 Sit dobička. Ostali meseci so žal bolj borni in v povprečju prinesejo 320.000 sit prometa.

Posledica je torej jasna, da moram plačevati nekaj čez 120.000 sit akontacije od davka na dobiček in nekaj čez 130.000 sit prispevkov. Po plačilu realnih stroškov mi tako ostane "plače" za okrog 20.000 sit. Stanje je nevzdržno - na davkariji samo debelo gledajo, edino kar mi je uspelo narediti je, da sem vložil prošnjo za zmanjšanje akontacije (bojda mi bo odobrena)

1) Ali obstaja tudi možnost znižanja prispevkov? KJE, KAKO, KAKŠEN NASVET?

2) Ker verjetno nisem edini s tem problemom me zanima ali je država v mojem primeru ravnala zakonito in ustavno, če me je na podlagi 3 - tednov obremenila za celo leto in ne denimo mesečno kar bi še razumel. (HALOOOO)

V upanju na odgovor,

Zagrenjeni s.p.
mj
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a mj »

tudi jaz imam primer precej podoben vašemu - s,p, je začel konec novembra in ustvaril (upošteva se , da je delal en mesec) in imel le en izdan račun, ker je imel le prispevke za tisti mesece drugih odhodkov pa ne mu je dobiček znašal 250.000. Ker pa je po novem zakonu, da moraš to preračunat na celo leto mu znese letni dobiček 3.000.000 in takoj pade v višjo zavarovalno osnovo. Sedaj pa financira celo leto državo zato, da bo naslednje leto lahko dobil denar nazaj. Sramota. Bolje, bi bilo, da bi vsem , ki nameravajo odpreti firmo v zadnjem trimesečju to kar prepovedali pa bi bilo bolje za s.p.
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Če jaz prav razumem problematiko, ni težava samo v dohodnini (kreditiranje države). Večji problem je v prispevkih, ki jih verjetno konec leta ne dobite povrnjene, če ste preplačali?
mj
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a mj »

ja prispevkov ne dobiš povrnjenih - si le bolje zavarovan. Vse lepo in prav vendar s.p. ki šele začne delati gleda, da bi čim manj plačeval, zavarovanje ima drugače urejeno si to obvezno plačevanje razlaga kot da plača davke (ČEPRAV TO NI TO)
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kontakt:

Moj predlog bi bil, da ukine SP in poizkusi preko kakšne druge oblike izplačevati prihodke.
Avtorski honorar, če je kaj vezano na tako delo. Za kakšno dejavnost pa gre?
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Konkretne rešitve nimam, samo razmišljam....glede na to, da višino zavarovalne osnove določa Zakon o pokojn.in invalid.zavarov. (209.čl.ZPIZ-1), bi morda srce parajoč dopis oz.vlogo za znižanje, skupaj s planom za leto 2006 naslovili na ZPIZ in zaprosili za zmanjšanje - veza 6. odstavek 209. čl ZPIZ-1:

(6) Če zavarovanec oceni, da zavarovalna osnova ne ustreza pričakovanemu poslovnemu izidu v tekočem letu, in bi plačevanje prispevkov od osnove iz drugega odstavka tega člena ogrozilo njegovo nadaljnje poslovanje, lahko zahteva znižanje zavarovalne osnove, vendar največ do zneska iz druge alinee prvega odstavka tega člena. O zahtevi odloči zavod.

http://www.uradni-list.si/1/ulonline.js ... dhid=79027
fazenbrifar
Novinec
Novinec

Nadaljevanje zgodbe - tokrat v pozitivno smer

Odgovor Napisal/-a fazenbrifar »

Živjo,

z zanimanjem berem vaše predloge in končno imam tudi dobro novico!
Pravkar sem prejel odločbo iz davkarije, da sem plačal dovolj akontacije za letos! (noro, končno si bom lahko privoščil eno pivo)

malce sem tudi spraševal glede znižanja prispevkov, pa pravijo, da vloge za znižanje prispevkov redko odobrijo (eno od dvajsetih)

zanima pa me v katerem zakonu piše, da na podlagi poslovnih rezultatov treh tednov lahko zakoličijo prispevke in akontacijo za celo naslednje leto, bolj logično bi bilo, da upoštevajo absolutne poslovne rezultate kar bi pomenilo, da sem imel v preteklem letu nekaj čez 400.000 dobička - kakršno je tudi dejansko stanje.! Prav rad bi prebral to določilo. Če kdo ve kje naj to pogledam bom zelo vesel.

Hvala za odzive!
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Če se ne motim, bi bilo potrebno dobiček razdeliti na število mesecev poslovanja (v kolikor niste poslovali celo leto), ter na ta način dobite prispevke od najnižje osnove. Na vašem mestu bi poslala dopis na DURS z obrazložitvijo da ste po ponovnem izračunu ugotovili, da je bila osnova previsoka (saj so vam tudi akontacije znižali) in da boste od junija naprej obračunavali po nižji stopnji. Najhuje kar se vam lakho zgodi je, da vam sporočijo da to ni možno, vi pa njim nazaj da si pa s prometom ki ga imate res ne morete plačevati tako visokih prispevkov.
Poskusiti ni greh.
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kontakt:

kartrijn, mislim da je z DURS že uredil.
Za prispevke pa lahko poizkusi, glede na člen ki ga je pams navedla, pa čeprav je le 5% možnosti.
mj
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a mj »

v davčni bilanci je bilo potrebno ugotovljen dohodek, v primeru da ni bilo poslovanje celo leto, preračunati na letno raven. To je pisalo v navodilih in tudi za izračun zavarovalne osnove za letošnje leto je bilo iz formule (ki je objavljena na spletni strani davčne) tako razvidno.
Za znižanje akontacije sem že slišala, čeprav ponekod komplicirajo, za prispevke pa še nisem slišala, da bi komu znižali.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a slovan »

Jambolaja!
V Uradnem listu je izšel nov Pravilnik o postopku o razvrščanju v zavarovalne osnove, ki v svojem 10.členu govori o možnosti (in načinu) znižanja osnove za plačilo prispevkov. Zavarovalna osnova se ne more znižati pod 60% povprečne plače. (prispevki za april od te osnove znašajo okrog 63.580 SIT). Če vam bodo pozitivno rešili ( v kar ne dvomim, če vaši podatki o poslovanju kažejo na to) je to polovični prihranek.

To je link, kjer najdete pravilnik:

http://www.uradni-list.si/1/ulonline.js ... dhid=82587

Pa veliko sreče in uspeha pri zniževanju prispevkov!
nina0
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a nina0 »

Moja izkušnja je, da ni možnosti da vam odobrijo znižanje prispevkov saj so meni lansko leto za dva s.p.-ja zavrnili in napisali kaj so lahko razlogi za zmanjšanje. In to so v glavnem samo gospodarske krize in narane nevarnosti itd. V glavnem kr neki! Želim pa vam da vam uspe... :sodobren:

LP NINA
Odgovori