Spoštovani, zanima me kaj storiti v takšnem primeru kot je moj.
v mesecu februarju mi je potekla pogodba o zaposlitvi,direktorja sem na to opozoril že takrat pa vendar pogodbe še do danes nimam.
Nekako je vsem to ušlo iz glave , priznam tudi meni, ker takšega razpleta kot je sedaj tudi nisem predvidevala.
Vmes sem začela opravljati drugo delo (terensko) in v ta namen uporabljala svoj avto (ker sem potrebovala večjega sem seveda kupila novega prostornejšega in varnejšega), ker ga firma kot taka ni hotela ali ni mogla kupit ??? Odgovor direktorja da ga ne more. Takrat smo se zmenili, da mi bodo obračunavali po zakonu 69 sit na km in tako je bilo vse do sedaj.
V zadnjem času pa se je zgodilo to da očitno je strošek mojih ur in kilometrina postal tako visok da je prišlo do nesoglasij v podjetju in sedaj bi radi odkupili avto in radi da jim vrnem denar od kilometrine. Naj povem, da moj dealvnik ni običajen, da delam včaih tudi po 14 - 15 ur in da opravljam delo korektno. Na terenu sem zadolžena za več kot 3.000 strank in promet je temu primeren . Nikoli nisem zlorabljala položaja in se vozila kar nekaj brez veze, vedno je bilo tako, da je podjetje imelo finnačno plus kar se vidi tudi po dnevnem prometu podjetja.
Zdi se mi, da sem postala breme podjetju zaradi teh kilometrin (čeprav so tako oni hoteli).
Ker so se začeli prepiri in nesoglasja in ker do kompromisa nismo prišli (oni bi radi sedaj avto na firmo in mene na % glede na promet ki ga bom naredila sedaj.)
Dali so mi odpoved, ki pa je nočem podpisati..ker v bistvu pogodbe nimam. Grozijo mi s sodiščem ipd.
zanima me na koga in kako naj se sedaj obrnem..ker se mi ne zdi pošteno..da sem delala za njih korektno, pa vendar se kljub dobremu delu sedaj oni obnašajo kot da sem preveč zaslužila.
Nočem podpisati sporazumne opdpovedi ..ker sploh ne vem kaj naj sedaj.
Radi bi da napišemo pogodbo za nazaj in tudi s tem se ne strinjam.
naj povem da plača je bila redna, prav tako obračuni kilometrine.
Ker sem veliko na terenu tudi nočno delo in sobote ter prazniki...mi tega do sedaj nihče ni nič plačal.
Dejansko sem imela plačo in kilometrino (kljub nočnemu delu, kljub sobotnemu, nedeljskemu, kljub 12 - 15 urnemu delavniku..in kljub delu v času praznikov) imam vsa dokazila- potne naloge, izpske cestnin, račune ipd.
povejte mi kako naj sedaj ravnam..ostal mi je še kredit za 4 mil sit (avtoa, ki8 sem ga kupila zaradi službe)
Oni bi me še imeli seveda...da delam na procent , da delam s službenim vozilo in zanemarim vse kar sem do sedaj naredila.
naj povem, da gre za tujo podjetje, katerega direktorja ni v sloveniji prav tako ni izvršnega direktorja pridejo vsak toliko časa ipd. tako, da sem večkrat izven mojega dela opravljal tudi funkcije povezane s temi delovnimi mesti.
V kolikor ne podpišem sporazumne odpovedi so rekli da me bodo tožili..
Hvala za pomoč
Mateja.
Pogodba o zaposlitvi
Moderator: Mirko Zbačnik
Svetujem vam, da nikakor ne podpišete sporazumne odpovedi. Posledice so vam verjetno znane.
Osnove za tožbo oziroma disciplinski postopek "ker se kao ne obnašam lepo" v ZDR ni. Več o tem določajo panožne kolektivne pogodbe. Tako vam svetujem, da si pogledate v vaši KP dejavnosti, ali pa mogoče v vašem aktu, če bi za vas res uvedli disciplinski postopek.
Predlagam vam tudi, da opravljajte svoje delo kar se da korektno še naprej, da ne bi našli vzroka. Kot izgleda vaši delodajalci ne poznajo naše zakonodaje, saj drugače ne bi tako postopali.
Lahko vam pa dajo na razpolago službeno vozilo in bi morali sprejeti, nikakor pa ne morejo zahtevati, da svoj avtomobil date firmi.
Pogodbo vam lahko predložijo - tudi za nazaj - vendar podpišite jo samo v primeru, da je napisana tako, kot so vam izplačevali in kot so bile dogovorjene ostale stvari. Pred podpisom pa napišite: Sprejela dne, ........ in svoj podpis. in to na vse izvode. Pri tem pazite. Vaša pogodba je zaradi nadaljevanja dela prešla iz določenega časa v nedoločen čas. To vam bo dokazilo o datumu prejema pogodbe.
Glede plačevanja v % pa vam priporočam, da si mogoče preračunajte, koliko bi vam to prineslo - ali bi morali za enako plačo in pa povračila stroškov delati več, enako ali manj. Pri tem upoštevajte, tudi vpliv dejanskih stroškov avtomobila, ki pa so verjetno glede na to, da je avto novi, sedaj relativno majhni. Tako vam trenutno več ostane v žepu. Pozanimajte se, kakšni dejanski stroški pridejo v poštev za vaš avtomobil in po katerih letih. Ampak, verjetno ste že to kaj računali, saj se niste strinjali z njihovo ponudbo. Da bi pa vrnili kilometrino za nazaj, pa ne morejo zahtevati in to tudi, če vam plačajo polni odkup vašega avtomobila z že plačanimi obresti, stroški kredita, stroški odpovedi kredita, dejanskimi stroški nabavljenega goriva, stroški zavarovanja, nadomestila za ceste, eventuelnih cestnin in pač z vsemi stroški, ki ste jih imeli v zvezi z avtomobilom.
Naredite preglednico, pa boste videli kakšni so vaši prihodki, kakšni so bili vsi vaši stroški z avtomobilom ter to primerjajte s tistim, kar vam ponujajo.
Glede na vse vam lahko rečem edino, da naj vam pisno ponudijo svojo verzijo, na katero lahko vi odgovorite s svojo, ali pa da čakate na razplet z njihove strani.
Lp
Osnove za tožbo oziroma disciplinski postopek "ker se kao ne obnašam lepo" v ZDR ni. Več o tem določajo panožne kolektivne pogodbe. Tako vam svetujem, da si pogledate v vaši KP dejavnosti, ali pa mogoče v vašem aktu, če bi za vas res uvedli disciplinski postopek.
Predlagam vam tudi, da opravljajte svoje delo kar se da korektno še naprej, da ne bi našli vzroka. Kot izgleda vaši delodajalci ne poznajo naše zakonodaje, saj drugače ne bi tako postopali.
Lahko vam pa dajo na razpolago službeno vozilo in bi morali sprejeti, nikakor pa ne morejo zahtevati, da svoj avtomobil date firmi.
Pogodbo vam lahko predložijo - tudi za nazaj - vendar podpišite jo samo v primeru, da je napisana tako, kot so vam izplačevali in kot so bile dogovorjene ostale stvari. Pred podpisom pa napišite: Sprejela dne, ........ in svoj podpis. in to na vse izvode. Pri tem pazite. Vaša pogodba je zaradi nadaljevanja dela prešla iz določenega časa v nedoločen čas. To vam bo dokazilo o datumu prejema pogodbe.
Glede plačevanja v % pa vam priporočam, da si mogoče preračunajte, koliko bi vam to prineslo - ali bi morali za enako plačo in pa povračila stroškov delati več, enako ali manj. Pri tem upoštevajte, tudi vpliv dejanskih stroškov avtomobila, ki pa so verjetno glede na to, da je avto novi, sedaj relativno majhni. Tako vam trenutno več ostane v žepu. Pozanimajte se, kakšni dejanski stroški pridejo v poštev za vaš avtomobil in po katerih letih. Ampak, verjetno ste že to kaj računali, saj se niste strinjali z njihovo ponudbo. Da bi pa vrnili kilometrino za nazaj, pa ne morejo zahtevati in to tudi, če vam plačajo polni odkup vašega avtomobila z že plačanimi obresti, stroški kredita, stroški odpovedi kredita, dejanskimi stroški nabavljenega goriva, stroški zavarovanja, nadomestila za ceste, eventuelnih cestnin in pač z vsemi stroški, ki ste jih imeli v zvezi z avtomobilom.
Naredite preglednico, pa boste videli kakšni so vaši prihodki, kakšni so bili vsi vaši stroški z avtomobilom ter to primerjajte s tistim, kar vam ponujajo.
Glede na vse vam lahko rečem edino, da naj vam pisno ponudijo svojo verzijo, na katero lahko vi odgovorite s svojo, ali pa da čakate na razplet z njihove strani.
Lp