Naše podjetje je kupilo pred tremi leti delež v drugem podjetju. Nakup je bil opravljen pod knjigovodsko ceno kupljenega podjetja. Ker naša družba v času nakupa ni imelo prevladujočega vpliva je naložbo vrednotilo po naložbeni metodi. V lanskem letu smo delež povečali na preko 50%, nakup pa je bil opravljen prav tako pod knjigovodsko vrednostjo delnice.
Ker imamo prevladujoči vpliv moramo za vrednotenje naložbe uporabiti kapitalsko metodo, saj nameravamo delnice v družbi držati v daljšem obdobju.
Družba je v lanskem letu poslovala z izgubo toirej moramo za sorazmerni delež izgube zmanjšati naložbo v naših knjigah.
kako knjižimo razliko med nabavno vrednostjo in knjigovodsko vrednostjo?
Ali je to ugotovljen dobiček po kapitalski metodi.
Namreč če prav razumem namen kapitalske metode je potrebno v naših knjigah izkazati enako vrednost posamezne delnice, kot je vrednotena v hčerinski družbi.
Bertolin
Kapitalska metoda
Moderator: Mirko Zbačnik
Zdi se mi, da se to knjiži takole:
Ker ste kupili delnice po tržni ceni nižji od knjigovodske, to za vas predstavlja slabo ime. V tem primeru morate ugotoviti vrednost slabega imena (št.kupljenih delnic*knjigovodska vrednost-št.kupljenih delnc*nabavna cena)
Če je prisotno slabo ime, se izgube pridruženega podjetja ne knjiži, če je le-ta nižja od slabega imena, če je višja, pa samo razliko.
Upam, da boste problem uspešnop rešili.
LP
Ker ste kupili delnice po tržni ceni nižji od knjigovodske, to za vas predstavlja slabo ime. V tem primeru morate ugotoviti vrednost slabega imena (št.kupljenih delnic*knjigovodska vrednost-št.kupljenih delnc*nabavna cena)
Če je prisotno slabo ime, se izgube pridruženega podjetja ne knjiži, če je le-ta nižja od slabega imena, če je višja, pa samo razliko.
Upam, da boste problem uspešnop rešili.
LP
Poknjizil sem na sledec nacin:
Ugotovil sem sorazmerni del vrednosti nalozbe iz zadnje znane bilance (kapital nalozbe* delez v nalozbi)
Od ugotovljenega sorazmernega dela nalozbe sem odstel nabavno vrednost. Ce je razlika pozitivna je to slabo ime ce pa negativna je to dobro ime.
Dobro ime/slabo ime amortiziram v 5 letih, torej knjizim 1/5 tako ugotovljenega zneska.
Vkolikor je drruzba v kateri imam nalozbo v letu nakupa ugotovila posebni prevrednotovalni popravek sem izracunal sorazmerni del posebnega prevrednotovalnega popravka in ga ravno tako amortiziram v 5 letih.
Ugotovim sorazmerni del dobicka/izgube, ki mi pripada iz nalozbe.
Ugotovljeni saldo poknjizim:
- Amortizacija dobrega imena
+ Amortizacija slabega imena
+ Amortizacija pozitivnih razlik pri sredstvih
- Amortizacija negativnih razlik pri sredstvih
+ Sorazmerni del dobicka v letu
- Sorazmerni del izgube v letu
= Saldo
Saldo se knjizi kot povecanje/zmanjsanje nalozb protivknjizba pa je lahko:
A) prihodki/odhodki financiranja
B) posebni prevrednotovalni popravek
Odar priporoca da se varianta A) uporablja v primeru vec kot 50% lastnistva (ker lahko vplivamo na izplacilo, Varianta B) pa v primeru lastnistva med 20% in 50%
VIR resitve: Vrankar Mateja: Gradivo za izobrazevanje za pooblascenega revizorja, posebni del, RACUNOVODSTVO, 2003
(Gradivo ljubosumno cuvajo na Institutu za revizijo) => vprasajte kakega revizorja

LP
Bertolin
Bertolin
Ugotovil sem sorazmerni del vrednosti nalozbe iz zadnje znane bilance (kapital nalozbe* delez v nalozbi)
Od ugotovljenega sorazmernega dela nalozbe sem odstel nabavno vrednost. Ce je razlika pozitivna je to slabo ime ce pa negativna je to dobro ime.
Dobro ime/slabo ime amortiziram v 5 letih, torej knjizim 1/5 tako ugotovljenega zneska.
Vkolikor je drruzba v kateri imam nalozbo v letu nakupa ugotovila posebni prevrednotovalni popravek sem izracunal sorazmerni del posebnega prevrednotovalnega popravka in ga ravno tako amortiziram v 5 letih.
Ugotovim sorazmerni del dobicka/izgube, ki mi pripada iz nalozbe.
Ugotovljeni saldo poknjizim:
- Amortizacija dobrega imena
+ Amortizacija slabega imena
+ Amortizacija pozitivnih razlik pri sredstvih
- Amortizacija negativnih razlik pri sredstvih
+ Sorazmerni del dobicka v letu
- Sorazmerni del izgube v letu
= Saldo
Saldo se knjizi kot povecanje/zmanjsanje nalozb protivknjizba pa je lahko:
A) prihodki/odhodki financiranja
B) posebni prevrednotovalni popravek
Odar priporoca da se varianta A) uporablja v primeru vec kot 50% lastnistva (ker lahko vplivamo na izplacilo, Varianta B) pa v primeru lastnistva med 20% in 50%
VIR resitve: Vrankar Mateja: Gradivo za izobrazevanje za pooblascenega revizorja, posebni del, RACUNOVODSTVO, 2003
(Gradivo ljubosumno cuvajo na Institutu za revizijo) => vprasajte kakega revizorja
LP
Bertolin
Bertolin