Kapitalska metoda

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
bertolin
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Kapitalska metoda

Odgovor Napisal/-a bertolin »

Naše podjetje je kupilo pred tremi leti delež v drugem podjetju. Nakup je bil opravljen pod knjigovodsko ceno kupljenega podjetja. Ker naša družba v času nakupa ni imelo prevladujočega vpliva je naložbo vrednotilo po naložbeni metodi. V lanskem letu smo delež povečali na preko 50%, nakup pa je bil opravljen prav tako pod knjigovodsko vrednostjo delnice.
Ker imamo prevladujoči vpliv moramo za vrednotenje naložbe uporabiti kapitalsko metodo, saj nameravamo delnice v družbi držati v daljšem obdobju.
Družba je v lanskem letu poslovala z izgubo toirej moramo za sorazmerni delež izgube zmanjšati naložbo v naših knjigah.
kako knjižimo razliko med nabavno vrednostjo in knjigovodsko vrednostjo?
Ali je to ugotovljen dobiček po kapitalski metodi.

Namreč če prav razumem namen kapitalske metode je potrebno v naših knjigah izkazati enako vrednost posamezne delnice, kot je vrednotena v hčerinski družbi.

Bertolin
vodar
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a vodar »

Zdi se mi, da se to knjiži takole:
Ker ste kupili delnice po tržni ceni nižji od knjigovodske, to za vas predstavlja slabo ime. V tem primeru morate ugotoviti vrednost slabega imena (št.kupljenih delnic*knjigovodska vrednost-št.kupljenih delnc*nabavna cena)
Če je prisotno slabo ime, se izgube pridruženega podjetja ne knjiži, če je le-ta nižja od slabega imena, če je višja, pa samo razliko.
Upam, da boste problem uspešnop rešili.:wink:
LP
bertolin
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a bertolin »

Poknjizil sem na sledec nacin:
Ugotovil sem sorazmerni del vrednosti nalozbe iz zadnje znane bilance (kapital nalozbe* delez v nalozbi)
Od ugotovljenega sorazmernega dela nalozbe sem odstel nabavno vrednost. Ce je razlika pozitivna je to slabo ime ce pa negativna je to dobro ime.
Dobro ime/slabo ime amortiziram v 5 letih, torej knjizim 1/5 tako ugotovljenega zneska.
Vkolikor je drruzba v kateri imam nalozbo v letu nakupa ugotovila posebni prevrednotovalni popravek sem izracunal sorazmerni del posebnega prevrednotovalnega popravka in ga ravno tako amortiziram v 5 letih.
Ugotovim sorazmerni del dobicka/izgube, ki mi pripada iz nalozbe.
Ugotovljeni saldo poknjizim:
- Amortizacija dobrega imena
+ Amortizacija slabega imena
+ Amortizacija pozitivnih razlik pri sredstvih
- Amortizacija negativnih razlik pri sredstvih
+ Sorazmerni del dobicka v letu
- Sorazmerni del izgube v letu
= Saldo

Saldo se knjizi kot povecanje/zmanjsanje nalozb protivknjizba pa je lahko:
A) prihodki/odhodki financiranja
B) posebni prevrednotovalni popravek

Odar priporoca da se varianta A) uporablja v primeru vec kot 50% lastnistva (ker lahko vplivamo na izplacilo, Varianta B) pa v primeru lastnistva med 20% in 50%

VIR resitve: Vrankar Mateja: Gradivo za izobrazevanje za pooblascenega revizorja, posebni del, RACUNOVODSTVO, 2003
(Gradivo ljubosumno cuvajo na Institutu za revizijo) => vprasajte kakega revizorja
8-)
LP

Bertolin

Bertolin
Odgovori