avtorska pogobdba ali preko študentskega servisa?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
e_1
Začetnik
Začetnik

avtorska pogobdba ali preko študentskega servisa?

Odgovor Napisal/-a e_1 »

Do tega tedna sem imel kmečko zavarovanje, sedaj sem dobil status študenta. Pred 3 meseci sem začel z delom preko avtorske pogodbe, sedaj bo že 4. mesec (mesečno 150.000sit).
Se mi splača nadaljevati preko avtorske pogodbe ali preko študentskega servisa? Pred avtorsko pogodbo nisem imel nobenih dohodkov. Slišal sem, da v primeru avtorske pogodbe dobim še nekaj denarja od države. Kako je s tem?

hvala
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Odločitev o avtorski pogodbi ali delu preko študentskega servisa je odvisna od narave dela. Če vaše delo ne izpolnjuje pogojev za avtorsko delo, je vsekakor bolje delati preko študentskega servisa.

Predlagam, da po forumu poiščete odgovore o avtorskih honorarjih in študentskem delu, ker je bilo vse že nekajkrat pojasnjeno ...

LP, Nina
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Mislim, da je zadeva dokaj odvisna od višine zneska. Do neke meje študent ne plačuje akontacije dohodnine. Nad tem pa.
Tako, da menim da če je delo res avtorsko, da je prava izbira avt. pogodba.

Ni mi jasno kdaj bi dobil kaj od države?
Mogoče ti lahko kdo pomaga s konkretnimi podatki.
e_1
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a e_1 »

znesek sem ze omenil, ta je 150.000 sit mesečno neto, sedaj že 4. mesec. Slišal sem, da naj bi dobil del davka, ki ga firma plačuje, ob koncu leta jaz nazaj. Je res tako? Je potem res boljše delati preko avtorske pogodbe?
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Po novem letu bo študent plačal akontacijo, če bo znesek na napotnici nekaj čez 50 tisočakov (točne številke se ne spomnim), že sedaj pa se akontacijo plačuje, ko znesek na napotnico preseže 100000 tolarjev, zato se mi zdi pri takem znesku, kot ga omenja e_1, ta vidik precej nepomemben ...
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

To so zneski po spominu:
Študent, če dobi več kot 100.000 na mesec plačuje še dohodnino.
Poleg tega je še 10% + 2% stroškov, pa še DDV, kar poveča strošek študenskega dela cca 15%

Avtorski honorar plačuje 22,5% dohodnine (25% od 90%).

Verjetno država vrne dohodnino, če je osnova manjša od splošne olajšave?

Počakajte na še kakšen odgovor.
Odgovori