Reprezentanca ali ...

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Reprezentanca ali ...

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Vzemimo lahko kar realen primer. Podjetnik na račun firme nabavi cigarete, pijačo in včasih kak priboljšek za delavce in zase. Izplačuje si malico v največjem neobdavčenem znesku. Včasih so te stroške zavedli kot reprezentanco, kar pa seveda ni. Tudi strošek prehrane ne. Nekje sem zasledil, da se to knjiži kot "terenski dodatek". Po mišlenju podjetnika je to potreben strošek, ker brez cigarete pač ne gre. Po mojem mnenju, pa je to davčno nepriznan odhodek. Kaj menite, ali imate podobne primere in kako to rešite na optimalen način.

LP, Mirko [xx(]
Roba
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Roba »

No, ja, tudi pri nas nabavljamo kavo, pijačo, plastične krožnike,..., kar porabimo večinoma delavci. To poknjižim kot reprezentančne stroške, čeprav vem da ni prav - moja predhodnica se mi zdi da je to knjižila celo pod druge stroške materiala, kar se mi pa zdi čisto napačno. Kavo in pijačo bi še nekako lahko upravičili kot dejanske stroške reprezentance, če hodijo k vam na obisk poslovni partnerji; za cigarete pa nisem čisto prepričana. Gotovo pa ni nujno potreben strošek, ne glede na to da je lastnik nikotinski odvisnik. Kaj pa vem, se mi zdi da je to precej odvisno od tega, kako se stvari definira... seveda v mejah tega, kar predpisujejo zakoni in predpisi.

Lp,
Gordana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Brežice

Odgovor Napisal/-a Gordana »

<font color="blue">Nekje sem prebrala, pa trenutno ne najdem (bom pa še prebrskala),
da je strošek reprezentance izključno in samo hrana in pijača ter
nič drugega. (p.s. mogoče bi tobak ki se žveči lahko bil...):D</font id="blue">
abo
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a abo »

zanimiva in aktualna tema, ki ste se je lotili zato sem se odločil, da dam svoj skromen prispevek.
moje gledanje je sledeče:
hrana, nealkoholna pijača in kava so prehrana in jih knjižim na prehrano. pri nas se to kupuje zares izjemoma in v zanemarljivih količinah. ZATO MISLIM, DA TO NI DAVČNO NEPRIZNAN ODHODEK.
Tobak, alkohol in vse ostalo je reprezentanca.
Lep pozdrav vsem, ki prebirate forum
Vesel bom, če bo še kdo napisal svoje mnenje8-)

jozeluk
diana
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a diana »

Tobak ali cigareti prav gotovo ni reprezentanca, če pa ga že dajete v reprezentanco, pa je davčno nepriznan strošek. Tako so mi tudi letos odgovorili na Zvezi računovodij, ko si je lastnica trgovine za lastno rabo jemala cigarete, pa še DDV sem morala obračunati.

diana
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Diana, točno tako sem napravil. Iz davčne bilance sem te stroške črtal. Čeprav je to za podjetnika "potreben" strošek, je iz davčnega (in mojega) 150 % nepotreben.

Mirko
diana
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a diana »

:D

diana
Gordana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Brežice

Odgovor Napisal/-a Gordana »

<font color="black"></font id="black"><font color="black"></font id="black"><font color="black"></font id="black">
<u><font color="blue">Kam pa knjižite poslovna darila? Npr. razne vaze, slike, ...
DDV je neodbiti? Treba bi bilo obračunati tudi dohodnino od
drugih prejemkov in prijaviti v letni obračun dohodnine? Ali se
motim?? Kako to drugi izvedete, da je pravilno?? </font id="blue"></u>
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Poslovna darila POSLOVNIM partnerjem kot reprezentanca, navedemo za katerega partnerja so, DDV ne odbijemo, upoštevamo le toliko stroškov kot za reprezentanco (30%).

Mirko
Odgovori