Kako ste se odločili?
Moderator: Mirko Zbačnik
Kako ste se odločili?
Zanima me, kakšno rač.usmeritev glede knjiženja osnovnih sredstve do 500 eur bo sprejela večina malih d.o.o.- ali knjiženje takoj v stroške(čeprav izgubiš en del stroškov-amortizacijo za taka OS, nabavljena pred.1.1.2006), ali jih boste vodili "po starem"- na 040,041 in obračunavali amortizacijo?
Kako ste se odločili in kaj je prevagalo vašo odločitev za tak način?
Sama se še vedno odločam....
Aha, pa še za GZS me zanima, če se bo sploh kdo od malih d.o.o.odločil za članstvo?
Kako ste se odločili in kaj je prevagalo vašo odločitev za tak način?
Sama se še vedno odločam....
Aha, pa še za GZS me zanima, če se bo sploh kdo od malih d.o.o.odločil za članstvo?
Pri nas so vse naše stranke izstopile iz članstva GZS z 1.12.2006. Večina je mnenja,da naj nam najprej nekaj ponudijo in bomo videli, če bomo spet člani GZS. Odvisno pa je tudi, kakšna bo članarina in če bodo začeli ločiti mala, srednja in večja podjetja in s.p. Ker do sedaj smo bili skoraj vsi v enem žaklju, kar se tiče članarine.
Nekateri bodo plače izplačali v decembru - tisti ki so jo že do sedaj. Saj pa ni nič groznega, kar se tiče EUR in izplačila v januarju. Saj bomo tudi obveznosti (iz leta 2006) do dobaviteljev plačevali že v EUR.
Kar pa se nanaša na OS - mi obračunavamo vsem amortizacijo tako, kot do sedaj. Seveda za vsa OS, ki imajo dobo uporabe več kot eno leto. Manjše vrednosti knjižimo na drobni inventar in damo maksimalno amortizacijsko stopnjo (25 %). Stranke pravijo, da je tudi za njih boljše tako, saj imajo potem stroške razporejene na določeno obdobje.
Nekateri bodo plače izplačali v decembru - tisti ki so jo že do sedaj. Saj pa ni nič groznega, kar se tiče EUR in izplačila v januarju. Saj bomo tudi obveznosti (iz leta 2006) do dobaviteljev plačevali že v EUR.
Kar pa se nanaša na OS - mi obračunavamo vsem amortizacijo tako, kot do sedaj. Seveda za vsa OS, ki imajo dobo uporabe več kot eno leto. Manjše vrednosti knjižimo na drobni inventar in damo maksimalno amortizacijsko stopnjo (25 %). Stranke pravijo, da je tudi za njih boljše tako, saj imajo potem stroške razporejene na določeno obdobje.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Glede usmeritev OS - verjetno je za malega podjetnika po mojem bolje, da vodi male OS v okviru DI med OS, glede usmeritev pa bi vsekakor priporočal model nabavne vrednosti, da si ne zakompliciramo preveč življenja.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Pozdravljena!
O tej temi je bilo na forumu že precej napisanega. Tukaj je tudi povezava na sestavek v Obrtniku, ki dovolj nazorno prikaže vse prednosti in slabosti posamezne variante.
http://www.ozs.si/obrtnik/prispevek.asp ... 67&ID=9986
Tudi jaz mislim, da je primerneje voditi takšna osnovna sredstva kot osnovna sredstva ali drobni inventar, če je njihova življenjska doba daljša od enega leta. Na ta način se prenaša na odhodke poslovanja v odvisnosti od njihovega "trajanja", kar je še posebno pomembno v dejavnostih, ki nimajo osnovnih sredstev velike vrednosti. Če pa boste imeli v določenem poslovnem letu "preveliko" davčno osnovo, pa lahko še vedno DAVČNO upoštevate celotno nabavno vrednost kot priznan odhodek. V tem primeru pa se boste seveda poigrali tudi z odloženimi davki.
Odločitev o tem, kaj je za vas primerneje boste morali sprejeti sami. Pri tem pa ne pozabiti, da je družba delujoče podjetje in da računovodske usmeritve niso zgolj posledica drugačne davčne obravnave (v pozitivnem in negativnem smislu) v enem poslovnem letu, ampak vplivajo na predvsem na bodoči poslovni izid.
LP
O tej temi je bilo na forumu že precej napisanega. Tukaj je tudi povezava na sestavek v Obrtniku, ki dovolj nazorno prikaže vse prednosti in slabosti posamezne variante.
http://www.ozs.si/obrtnik/prispevek.asp ... 67&ID=9986
Tudi jaz mislim, da je primerneje voditi takšna osnovna sredstva kot osnovna sredstva ali drobni inventar, če je njihova življenjska doba daljša od enega leta. Na ta način se prenaša na odhodke poslovanja v odvisnosti od njihovega "trajanja", kar je še posebno pomembno v dejavnostih, ki nimajo osnovnih sredstev velike vrednosti. Če pa boste imeli v določenem poslovnem letu "preveliko" davčno osnovo, pa lahko še vedno DAVČNO upoštevate celotno nabavno vrednost kot priznan odhodek. V tem primeru pa se boste seveda poigrali tudi z odloženimi davki.
Odločitev o tem, kaj je za vas primerneje boste morali sprejeti sami. Pri tem pa ne pozabiti, da je družba delujoče podjetje in da računovodske usmeritve niso zgolj posledica drugačne davčne obravnave (v pozitivnem in negativnem smislu) v enem poslovnem letu, ampak vplivajo na predvsem na bodoči poslovni izid.
LP
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Odloženih davkov se bomo morali, hočeš - nočeš še privaditi in navaditi, kot tudi na to, da na stroške še vedno preveč gledamo iz davčnega vidika. A kaj hočemo, denarni tok je bolj oprijemljiv kot pa sam dobiček.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Tudi mene zanima:
-ali lahko še vedno nekaj sredstev ki so pod 500EUR evidentiram kot osnovna sredstva v registru os,(ker je doba uporabnosti več kot eno leto), nekaj pa kot drobni inventar prenesem takoj med stroške in jih sploh ne vnašam v register os. Imam polno drobnarije kot so izvijači, metri, žage po 1000SIT,... pa ne vem kako se tega lotit.
Lepo prosim za nasvet.
-ali lahko še vedno nekaj sredstev ki so pod 500EUR evidentiram kot osnovna sredstva v registru os,(ker je doba uporabnosti več kot eno leto), nekaj pa kot drobni inventar prenesem takoj med stroške in jih sploh ne vnašam v register os. Imam polno drobnarije kot so izvijači, metri, žage po 1000SIT,... pa ne vem kako se tega lotit.
Lepo prosim za nasvet.
Mojca
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Ko govorimo o OS med DI, imamo v mislih na primer pisarniško opremo, mogoče električno ročno orodje, nikakor pa ne bi jaz dal tja orodja ki ga navajate. Tu gre bolj za razmislek, ali ga v razredu 3 (vodimo ga kot material) odpišemo takoj, ali pa strošek odpisa razmejimo v okviru enega leta.ravno napisal/-a:Imam polno drobnarije kot so izvijači, metri, žage po 1000SIT,... pa ne vem kako se tega lotit.
Lepo prosim za nasvet.
Mirko
Mirko

Mirko, hvala za odgovor.
Zdaj pa še eno vprašanje oz. prosim da me opozorite če ne razmišljam prav.
Drobni inventar pod 500EUR, vpišem v register osnovnih sredstev.
Vpliv na poslovno bilanco:
- Normalno obračunam amortizacijo (25%)
Vpliv na davčno bilanco:
- 20% investicijske olajšave od NV drobnega inventarja
- kot odhodek pa vzamem celotno NV drobnega inventarja ter pazim da izuzamem str. amortizacije, ki so obračunani od tega drobnega inventarja
Upam, da nisem preveč zakomplicirala.
Lep večer.
Zdaj pa še eno vprašanje oz. prosim da me opozorite če ne razmišljam prav.
Drobni inventar pod 500EUR, vpišem v register osnovnih sredstev.
Vpliv na poslovno bilanco:
- Normalno obračunam amortizacijo (25%)
Vpliv na davčno bilanco:
- 20% investicijske olajšave od NV drobnega inventarja
- kot odhodek pa vzamem celotno NV drobnega inventarja ter pazim da izuzamem str. amortizacije, ki so obračunani od tega drobnega inventarja
Upam, da nisem preveč zakomplicirala.
Lep večer.
Mojca
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Se opravičujem (včeraj sem imel nek izpit)
. Moram še pogledat v literaturo, ker tako iz glave... A iz vašega teksta vidim, da vam stvar ni ravno tuja. Lahko daste celotno vrednost v stroške letos, a morate v davčni bilanci morate paziti, da del amortizacije letos izvzamete iz stroškov in jo postopoma upoštevate v naslednjih letih.
Nisem ravno na jasnem (ker je še novost
). če so tudi tu mogoče odloženi davki...
Nisem ravno na jasnem (ker je še novost
Mirko
Mirko