Izredna odpoved

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
bk_mb
Novinec
Novinec

Izredna odpoved

Odgovor Napisal/-a bk_mb »

Zdravo,

pred kratkim sem zaradi nestrinjanja z delodajalcem dal redno opoved. Skladno s pogodbo imam 90 dnevni delovni rok. Delodajalec mi je pričel takoj zatem izplačevati minimalni osebni dohodek, kar predstavlja drastično zmanjšanje plačila za moje delo. To se je zgodil dvakrat.

Na to sem ga tudi pisno opozoril (priporočeno) in zahteval odpravitev kršitev in tudi poslal v vednost na Inšpektorat za delo. Od delodajalca nisem dobil nobenega odgovora.

Ker delodajalec ni odpravil kršitev, sem skladno s 112. členom (2 meseca zaporedoma drastično znižanje plačila) dal izredno odpoved. Delodajalec mi ne želi izročiti delovne knjižice.

Kako naj ukrepam v takšnem primeru?

Lp,
Brane
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Nujno se posvetujte z inšpektorjem za delo, ki je vvašem primeru več ko dobrodošel. Postopek, če želite prejemati nadomestilo zavoda za zaposlovanje, mora teči s postopkom inšpektorja. Obvestiti morate tudi njega. Raje kar citiram članek iz Večera:
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">Obvestiti je treba tudi inšpektorja

Tako kot pri izredni odpovedi delodajalca tudi pri izredni odpovedi delavca obstoj v zakonu določenega razloga samega še ne zadošča za odpoved pogodbe o zaposlitvi; delavec mora v izredni odpovedi izkazati tudi nezmožnost nadaljevanja delovnega razmerja do izteka odpovednega roka, ki je lasten redni odpovedi.

Opozoriti pa je treba še na obveznost delavca, da delodajalca na nastalo kršitev pisno opomni in pisno obvesti tudi inšpektorja za delo. Delavec lahko tako veljavno odpove šele po poteku osmih dni od pisnega opozorila, in sicer če delodajalec svojih obveznosti ne izpolni. Če delodajalec po opozorilu odpravi očitane kršitve, odpovednega razloga kot takega ni več, to pa nujno vpliva vsaj na zgoraj opozorjeno nezmožnost nadaljevanja delovnega razmerja do izteka odpovednega roka. Če se delodajalec na opomin delavca ne odzove, delavec lahko izredno odpove pogodbo o zaposlitvi v petnajstih dneh od seznanitve z razlogi, to je od poteka osemdnevnega roka za odpravo nezakonitega <hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Opozoriti vas moram, da lahko sklenete delovno razmerje z novim delodajalcem kljub temu, da niste prejeli delovne knjižice. Niste v prekršku vi, pač pa delodajalec.

LP, Mirko
Odgovori