Prekinitev delovnega razmerja

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
smrkec55
Novinec
Novinec

Prekinitev delovnega razmerja

Odgovor Napisal/-a smrkec55 »

Stvar je sledeca:

-prijavljen sem na zavodu za zaposlovanje kjer ravno zacnem prejemati socialno podporo ( po izkoriscenenm denarnem nadomestilu)
-zaradi pridobitve dolgorocne pogode me pred letom dni rekrutira neko podjetje z namenom redne zaposlitve ter me brez kakrsnihkoli obveznosti takoj poslje na strokovno izobrazevanje (cca.15000€), ustni dogovor o placi ter pogojih sodelovanja, dobim ''kao'' 1000€ dnevnic na roko za cas bivanja v tujini
-zaradi neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti mojega bodocega podjetja do narocnika mu le ta odpove pogodbo o sodelovanju (za katero sem bil rekrutiran) ze v casu mojega strokovnega izobrazevanja
-prvih pet mesecev ostanem nezaposlen,
-po tem ko zacnem iskati drugo delo, me le zaposlijo, pogodba za nedolocen cas (standardni obrazec iz knjigarne!), nobenih dolocil o povrnitvi stroskov solanja niti o dolzini odpovednega roka, dolocena bruto placa...
-prva placa je glede na pogodbo faktorirana s kolicnikom 0.7, druga in tretja z 1.36, cetrta z 1.5(po dveh mesecih zaostanka ter po opozorilu da v primeru neizplacila odidem iz podjetja!), za peto placo dobim izplacanih 100 sit, sedma je izplacana v znesku 8035 sit, zadnja osma 3007 sit....decembrsko se cakam.

V podjetju smo v tem trenutku trije redno zaposleni ter 3 studentje(ki so nekako druzinsko povezani s podjetjem!)...zanimo je da vsi studentje normalno prejemajo mesecne dohodke.

Vprasanje se glasi....kaksne so obveznosti delodajalca do redno zaposlenih v svojem podjetju, ter kaj vse je potrebno izplacevati. Ali glede na napisano lahko odpovem delovno razmerje ter odidem iz podjetja? Na kaksen nacin lahko pridem v tem primeru do moje delovne knjizice, glede na to da lahko delodajalec taksno odpoved razume kot sovrazno ter me bo poskusal za....i?

Na koga se lahko obrnem na pomoc, ali obstajajo kake strokovne institucije za taksne primere, ali pot vodi samo preko civilnega pravdanja?

Najlepsa hvala za odgovore ter vse najlepse v novem letu.

smrkec
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

To je več kot dovolj, da greste stran. Če vam plačo ne izplačuje do 18. v mesecu ali vam jo zmanjšuje neutemeljeno je to razlog. Vsekakor pa poglejte v ZDR za točne člene. Delodjalca morate opozoriti v pisni obliki na kršitve potem pa če ni spremeb obvestiti inšpektorja in oditi. Mogoče bi bilo najbolje iti k odvetniku, da to opravi bolje in hitreje.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Najprej se povežite z inšpektorjem za delo, s katerim usklajujeta vse postopke.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori