internetna prodaja

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

internetna prodaja

Odgovor Napisal/-a vesnak »

kako v praksi knjižite internetno prodajo?

preko interneta kupujejo sicer večinoma končni kupci, se pa pojavijo tudi davčni zavezanci;
ali knjižite to kot dnevni iztržek: ločeno za končne, ločeno za davčne ali po vsakem prejemniku? kaj dajete protikto za prihodke?
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster

internetna prodaja

internetna prodaja je za mene samo druga oblika maloprodaje; zato menim, da se mora voditi TDR, v DDV knjigo izdanih računov pa se knjiži samo zbirno za končne potrošnike in ločeno po davčnih zavezancih, če so;

kako knjižite samo prodajo? kaj vam je protiknjižba? ali to peljete preko saldakontov ali kako? namreč želela bi si poenostaviti sistem knjiženja;

internetna prodaja je plačana ali s kreditno kartico ali pa z odkupnino, kjer nam pošta za vsakega kupca posebej nakaže na naš TRR; v bistvu blagajne nimamo in mi ni jasno kako naj evidentiram protikonto xxx/76, 26?

ima kdo take primere?
mojcab
Začetnik
Začetnik

internetna prodaja

Odgovor Napisal/-a mojcab »

jaz delam takole:
ko kupcu izstavim račun 120/76, na 120 imam odprto eno analitiko internetni kupci

ko je denar nakazan na naš TRR zapiram ta 120
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster

hočete reči, da imate odprto šifro za vsakega kupca posebej? pa, če jih je to sto na dan, pa vsak dan sto novih šifer?
torej ne evidentirate internetne prodaje kot maloprodaje v smislu knjiženja dnevnih iztržkov?
Odgovori