5-ur/tedensko-regres

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LARISA
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

5-ur/tedensko-regres

Odgovor Napisal/-a LARISA »

Podjetje ima zaposleno delavko za 5 ur na teden. Delo je razporejeno na 3 dni v tednu (2 dni x 2uri in 1 dan x 1 ura).

Zanima me ali je delavka upravičena do regresa in v kakšnem znesku?!

lp
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Ker ima pravico do letnega dopusta ji pripada tudi regres, izplačati pa ji morate vsaj najnižji znesek regresa.
LARISA
Računovodja
Računovodja

Ali v sorazmernem znesku, mislim 1/2 ker je v 2 podjetjih zaposlena po 5 ur tedensko? Podjetje ji želi izplačati najviši davčno priznani znesek.
hvala
taglavni
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a taglavni »

Mislim, da imajo pravico do dopusta in posledično do regresa tisti, ki delajo najmanj polovični delovni čas. Tole je pa samo cca 20 ur mesečno in tudi če dela še pri drugem delodajalcu, to še vedno ni polovica. Po vaši logiki bi lahko izplačali 100% regres za nekoga, ki dela samo eno uro na mesec.
Sicer je pa tole dobra ideja za pranje denarja. Zaposliš 10 delavcev za nekaj ur mesečno in jim žez pol leta izplačaš maksimalen regres, ki je v tem trenutku skoraj 900 EUR bruto. In dobil bo več regresa kot je letna plača.

V kolikor se motim me popravite.
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

159. člen
(trajanje letnega dopusta)

(1) Delavec ima pravico do letnega dopusta v posameznem koledarskem letu, ki ne more biti krajši kot štiri tedne, ne glede na to, ali dela polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega. Minimalno število dni letnega dopusta delavca je odvisno od razporeditve delovnih dni v tednu za posameznega
delavca.

Nikjer ni rečeno da nima pravice dopusta pri manj kot 20 ur dela na teden
LARISA
Računovodja
Računovodja

Mogoče komu pride prav:

danes so mi na inšpektoratu za delo povedali naslednje:

Ker je delavec zaposlen pri dveh delodajalcih se mu obračuna 1/2 regresa pri vsakem.
Se pravi če v podjetju drugim zaposlenim izplačujejo najvišji davčno priznan regres, morajo tudi temu delavcu, ki dela 5 ur tedensko izplačati regres v enaki višini kot ostalim.
Seveda ko ima izpolnjene pogoje za dopust, ker je pravica do regresa v neki obliki nadomestilo za dopust (oddih).

Taka je bila razlaga in jaz sem tako naredila obračun.

lp
taglavni
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a taglavni »

Kaj bi pa na to rekla davčna?

Če to drži se lahko izplača polni regres za samo 1 uro dela mesečno. Je to logično, so zakoni bedasto napisani....... Tukaj izenačimo delavca, ki dela celo leto za polni delovni čas s tistim, ki dela nekaj ur mesečno ali samo eno samcato uro.

Tukaj je tudi problem pri dveh delodajalcih:

Prvi delodajalec 170 ur mesečno.
Drugi delodajalec 4 ure mesečno.

Koliko regresa vsak delodajalec? Kaj pa če imamo še več delodajalcev.
Odgovori