odstotek za plače

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
obojan
Novinec
Novinec

odstotek za plače

Odgovor Napisal/-a obojan »

Kdo mi lahko pove kolikšen odstotek vseh letnih izdatkov predstavljajo v gradbeništvu plače plače?

Hvala za odgovore.
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

Morda vas ne razumem prav, vendar tudi v gradbeništvu niso točno določeni izdatki in tudi ne plače. Torej kar približno odstotka najbrž ni možno povedat.
DECO
obojan
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a obojan »

Tole vprašanje sem postavil v želji, da bi bilo čim krajše precej nerodno.
Zanima me namreč tole:
V podjetju sem sindikalni zaupnik.
Vedno, ko nanese z vodstvom pogovor na temo višine plač, dobimo servirano:
"Za plače itak namenjamo letno že ...% vseh izdatkov".
Sedaj pa na tem forumu iščem informacijo, katero bi lahko uporabil kot protiargument.
Verjetno obstaja kakšen podatek koliko podjetja, ki se ukvarjajo z gradbeno dejavnostjo namenijo za plače, koliko pa za ostale stroške( v odstotkih).
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Delež plač v stroških podjetja je težko primerjati med podjetji. Lahko bi načeloma primerjali podjetja v enakem obsegu del. odvisna so od tehnološke opremljenosti podjetja. Čim višja je, tem manjši delež je načeloma v plačah. potem je odvisna od izobrazbene strukture in s tem povezanimi deli, ki jih izvajajo. Lahko le izvaja dela, material mu zagotovi investitor (oziroma naročnik), ali pa tudi te stroške krije sam.

Bolj sste v gradbeništvu odvisni od prilivov - se pavi, za koga delate. Navadno so podizvajalci v slabšem položaju - plačilni roki so dolgi, cene, ki jih dosegate pa iz mojih izkušenj nizke. Tudi glavnim izvajalcem ni pogosto lažje, še posebej če je naročnik država. Z razpisi se poleg kvalitete izbira tudi ceno, ravno tako kot izvajalec išče podizvajalce ... vmes se pojavljajo "padalci", ki napravijo še večji kaos - navadno so zaradi nizkih cen tudi sami obsojeni na propad.

Kot veste, ceno dela znižujejo tudi tuji ponudniki (ne razumite to kot šovinizem, pač pa kot realno dejstvo razvitega tržnega gospodarstva). To se dogaja tudi v panogah kot na primer tekstilna, kjer pa se za razliko od vas, idustrija seli k cenejšim ponudnikom dela.

Težko je ocenit, kaj pomeni odstotek. Za primerjavo si lahko predtavljate majhno zidarsko podjetje, ki se ukvarja z zaključnimi deli (ometi..), ter ravno tako z majhnim podjetjem (oboje gledano po številu zaposlenih), ki se ukvarja z izkopi... Ni primerjave.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori