Kapitalske rezerve

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
TINNNA
Začetnik
Začetnik

Kapitalske rezerve

Odgovor Napisal/-a TINNNA »

Pozdravljeni,

sem nova članica in sem se lani začela ukvarjati z računovodstvom v svojem podjetju, saj danes lahko redko komu zaupaš, še posebej če imaž slabe izkušnje. Naletela sem na težavo, zato bi prosila za pomoč. Trenutno mi vzporedno z mano vodi računovodstvo nek servis in sem sedaj dobila bilanco in opažam, da imam rubriko Kapital; kapitalske rezerve (AOP 060) in rezerve iz dobička - zakonske rezerve (AOP 061,062) povsem prazno. A ne bi mogli prenesti 5% dobička po obdavčitvi na zakonske rezerve? Ali pa jaz kaj narobe razumem. Podjetje je d.o.o., ustanovljeno maja 2006. In če mi lahko še nekdo pojasni, kaj so kapitalske rezerve (vplačan presežek kapitala) a je to mišljena vsota, ki je nad 2.100.000 sit ali kaj?

Lepo bi bila hvaležna, če bi si kdo vzel nekaj časa in mi pomagal. Upam, da vprašanje ni preveč smotano.

Tina
tejaš
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a tejaš »

da, 5% čistega dobička,zmanjšanega za znesek,ki je bil uporabljen za kritje morebitne prenesene izgube, se razporedi v zakonske rezerve, dokler ne dosežejo 10% osnovnega kapitala.
ZGD-1 64.člen , 3+4 odst.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Kapitalske rezerve so med drugim:
- vplačan presežek kapitala je ena izmed postavk kapitalskih rezerv, ki nastane kadar je vplačana vrednost deleža/delnice večja kot je nominalna vrednost osnovnega kapitala (višina osnovnega kapitala iz družbene pogodbe oziroma pogodbe o ustanovitvi d.o.o.; d.d.). Največkrat je to pri vpisovanju delnic, kjer je vpisana vrednost delnice višja od nominalne vrednosti delnice ali pri povečanju oziroma pri ustanovitvi družbe s stvarnimi vložki. Stvarni vložki so ocenjeni po njihovi pošteni vrednosti (in jih tudi evidentiramo med sredstvi, če so npr. osnovna sredstva po njihovi ocenjeni vrednosti), delež v osnovnem kapitalu pa je vpisan v manjši vrednosti;
- pomembna postavka lahko nastane tudi z rednim zmanjšanjem osnovnega kapitla: npr. umik lastnih deležev in zmanjšanje osnovnega kapitala za vrednost lastnih deležev. Nominalna vrednost lastnih deležev se prenese v kapitalske rezerve;
- pri obstoječih družbah je s 01.01.2006 prenesen v kapitalsek rezerve tudi splošni prevrednotovalni popravek osnovnega kapitala, ki je nastajal z revalorizacijo kapitala do vključno leta 2001.

LP
TINNNA
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a TINNNA »

Za hitre odgovore se zahvaljujem. Glede kapitalskih rezerv mi je zdaj vse jasno po zaslugi slovana-hvala! Torej sem zakonske rezerve prav razumela, sedaj moram samo to še moji računovodji pojasnit, pa bom spet ta pametna izpadla. :twisted:

Lep dan še naprej! Hvala za pomoč!
Tina
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Slovan, samo splošni prevrednotovalni popr.kapitala je bil lahko že porabljen ,npr.za povečanje osn.kapitala,in ni nujno,da ga vsako podjetje ima, ni tako?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Splošni prevrednotovalni popravek kapitala je lahko v preteklosti že porabljen: za kritje izgube ali pa za povečanje kapitala iz sredstev družbe (tiste, ki so ga imele na dan 31.12.2005 , so ga ob prehodu na SRS 2006 prenesle v kapitalske rezerve).

LP
Odgovori