Prejem račun dec.07, blago jan 08

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
l.tana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Prejem račun dec.07, blago jan 08

Odgovor Napisal/-a l.tana »

Račun smo prejeli v decembru 07, blago pa zaradi praznikov šele v januarju, račun je iz EU.
Kako se knjiži: ?/220
In še eno vprašanje, če razmišljam pravilno: samoobdavčitev ter odbitek DDV pa je v januarju, ko prejmemo blago?
lp
alijana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a alijana »

Pozdravljeni. Pri nas imamo več krat takšno situacijo, ko gre za račun iz Eu. Npr.: Račun je bil izstavljen jul 2007, robo in račun pa smo prejeli avg. 2007. Da sem naredila prav, sem obračunala ddv v jul 07, v avg. 07 pa sem upoštevala kot odbitek DDV. Je pa res, da sem sedaj v isti situaciji kot vi, datum računa dec 07, robo pa smo prejeli 4/1/8 prav tako prejem računa 4/1/8. Pa razmišljam, da bom sedaj kar samoobdavčitev naredila v januarju 2008, torej vstop in izstopni ddv. Naj še kdo pove, kako knjiži. Upajva, da bova naredile prav oz. potrebno je dobro obrazložiti zakaj tako in mislim, da nekih večjih težav ne bi moglo biti. Lp,
Alijana
l.tana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a l.tana »

Alijana, glede DDV-ja bo tako OK, to sem skopirala iz ene druge teme:
"Brskala sem za pojasnili dursa in našla tole:
Pojasnilo durs št. 4230-20/2007
....."V skladu z 62.členom pravica do odbitka ddv nastane v trenutku, ko nastane obveznost obračuna ddv. Davčni zavezanec sme odbiti ddv ne prej kot v davčnem obdobju v katerem je prejel račune za njemu opravljeno dobavo blaga ali storitev oz. carinske deklaracije za uvoženo blago".....

in še pojasnilo Durs št. 4230-74/2007
....."Obveznost obračuna ddv nastane, če je izdan račun, preden je opravljena dobava blaga oz. pred opravljeno storitvijo, v skladu s prvim odstavkom 33.člena ZDDV-1 takrat, ko je blago dobavljeno oz. storitev opravljena, in ne že z izdajo računa."....
(pojasnilo se nadaljuje še z primerom, ko blago iz skupnosti pride v aprilu, račun od dobavitelja pa v februarju, kdaj nastane obveznost za obračun ddv)

Se pravi: pravica do odbitka nastane ko imaš račun in blago (če račun ni za predplačilo), obveznost za samoobdavčitev pa z trenutkom ko dobiš blago (in ne ko je račun izdan) "

V najinih primerih torej januar 08.

Trenutno razmišljam da bi knjižila na konto 165-druge kratkoročne terjatve ( 1650-terjatve za nedobavljeno blago):
1650/2200 (v poslovnem letu 07 - račun iz leta 07)
6500/1650 (v poslovnem letu 08 - ko smo prejeli blago).
Ima kdo kakšno drugo idejo, kako rešiti ta problem?
lp
Odgovori