Upam da mi bo kdo tu lahko pomagal najti odgovor na moje vprašanje.
Z 31. 12. 2004 sem pri prejšnjemu delodajalcu sporazumno prekinila delovno razmerje. Dogovorili smo se za odpravnino namesto odpovednega roka in sicer za 2 bruto plači.
Seveda sem pričakovala nakazilo v višini 2 bruto plač, kot je bilo navedeno v sporazumu, vendar je bilo nakazilo precej nižje.
Ko sem po prejemu nakazila govorila z direktorjem, mi je le ta dejal, da je nkazilo SEVEDA nižje, saj so plačali vse prispevke in davke. Po pošti sem tudi dobila obrazec "Obračun odpravnine", ki pa je izgledal enako kot bivša plačilna lista.
Ker sem sedaj brezposelna si seveda sama plačujem prispevke v pokojninski sklad, zato da mi delovna doba teče neprekinjeno.
Zanima me, ali je delodajalec res dolžan plačati prispevke in davke od odpravnine. Kako lahko oni plačujejo prispevke zame, če nisem več v delovnem razmerju z njimi?
Potemtakem, je država moje prispevke dobila 2x, saj sem si jih tudi sama plačala.
Bega me pa še ena stvar. Če so oni plačali vse prispevke tako kot pri plači, potem meni v januarju, ko še nisem imela urejenega zdravstvenega zavarovanja, na avtomatu za potrjevanje zdravstvenih kartic ne bi smelo napisati da NIMAM UREJENEGA ZDRAVSTVENEGA ZAVAROVANJA. ...
Hvala vsem v naprej,
Lea
Odpravnina - prispevki DA ali NE?
Moderator: Mirko Zbačnik
Neobdavčene so samo tiste odpravnine, ki se izplačajo delavcu zaradi prenehanja delovnega razmerja iz operativnih razlogov po ZDR. Sporazumno prenehanje delovnega razmerja ni tak razlog, torej so vam davke in prispevke pravilno obračunali. Na kartici pa je pisalo, da nimate urejenega zavarovanja zato, ker so vas ob prenehanju odjavili iz delovnega razmerja. 
Kaj pa bi bilo prenehanje iz operativnih razlogov? V bistvu je delodajalec od mene zahteval odpoved, sicer me bo on odpustil... Ker se nisem strinjala in sem si mislila, naj me raje on odusti, mi je pa tako težil na delovnem mestu, da sem se potem strinjala z sporazumno prekinitvijo...
Sicer sem na forumu našla temo o odpravnini, kjer je metalica - Dušan Bavec, univ pisal o odpravnini, ampak svojega primera ne najdem v njegovem pisanju...., njemu pa ne morem poslati e-maila...
Sicer sem na forumu našla temo o odpravnini, kjer je metalica - Dušan Bavec, univ pisal o odpravnini, ampak svojega primera ne najdem v njegovem pisanju...., njemu pa ne morem poslati e-maila...