Kartična plačila in bančni računi

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Kartična plačila in bančni računi

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Živjo, delovni ljudje.

Vedno se najde kakšen zaplet, da človeku ne da mirnega spanca.
Zanima me kaj počnete z računi iz banke, ki se glasijo na najemnino pos terminalov.
Kako jih knjižite, ker so to v bistvu poboti, vzamejo denar direktno iz poslovnega računa ob nakazilih, tako da tudi, če je plačilo za en račun, znesek ni isti kot na računu.

Torej na kredit 2200 se ne more dati, ker ne moreš zapirati. Ker so to v bistvu gotovinski računi bi lahko bilo kredit 9200, ker je s.p.

Še nejvečja "scena" pa je ddv v tem primeru.Kako z njim? A se ga normalno odbija?

Hvala za sodelovanje v moji "kalvariji", čeprav ljubim računovodstvo, me včasih prime, da bi šla v Saharo ali kaj podobnega. :adijo:

Uživajte v sončku.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Srčki, tole bi pa lahko malo prebrali in kakšno pametno pripomnili....Ne boste rekli, da ne prejemate bančnih računov, ki so tako "luškani"... 8)
Lepo vas pozdravljam.

Cmona
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Cmona »

Račun za najem posa knjižim na 2200, 413 in DDV normalno odbijem.
Ko zaračunajo provizijo, knjižim obvestilo ali karkoli že na provizijo 415 in speljem čez 104. Preostanek kartic speljem na 104 v breme in 920 v dobro. 104 v TRju itak zaprem, ko dobim v dobro priliv od kartic, seveda zmanjšan za že odtrgano provizijo. Tako da bi se 104 moral zapret. Najemnino zaprem z 2200 in 920.

huh, mal je že pozno za takole mozganje:)
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Najlepša hvala za odgovor, ki je kar ok, vendar ne razumem dobro zakaj konto 1040...Jaz ga nikoli ne uporabljam pri s.p. in samostojnih poklicih,zato zdajle ne znam to povezati.
Lepo vas pozdravljam.

mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Tudi jaz se sprašujem, zakaj konto 104...saj kartice knjižimo na 165....in potem tudi zapiramo tako...

lp
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Pri vsej stvari me najbolj skrbi to, kako naj zaprem bančni račun/PF/ 4.../2200, ker ni tega zneska na poslovnem računu nikjer. So samo direktni odbitki.Bolje bi bilo, da nič ne vlečeš preko 22, samo preko 1650 npr., potem pa na koncu leta preneseš saldo na 92.
Kaj menite? Želela bi poenostaviti zadevo, kolikor se da in seveda da bi bilo pravilno.
Lepo vas pozdravljam.

Cmona
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Cmona »

Ja tudi jaz bi rada poenostavila zadevo, ker je preveč kompliciranja tole. Zakaj 104? V bistvu pri nas vse kartice knjižimo na 104, mnenje nadrejenih, čeprav je meni osebno bolj logično 165.

Ne vem kako bi drugače dala račun za najem posa. V vsakem primeru se odbija DDV, mogoče namesto 2200 tudi na 285? Ampak cela procedura potem spet ostaja enaka...Nimam ideje trenutno.
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Ideja na poenostavitev knjiženja kartičnih plačil pri s.p. in samostojnih poklicih:

1. izdani računi/gotovinski/ - 9200/7600 IN 2601

2. kartična plačila na poslovni račun - 1100/9200

3. bančni prejeti račun(od gotovinskih plačil vzamejo)-4150 in 1601/9200

4. pri družbah uporabiš namesto 9200 kto 1650

Bančna napaka je samo v tem, da na izpisku ni prikazanega točnega zneska, ki ga odtrgajo in je tudi na njihovem računu,ki ga prejmemo.

Bistvo vse poenostavitve je, da ne mešamo 2200 v zadevo.

Prosim za kakšno diskusijo na to temo...lahko tudi ob kavi.

Lepo se imejte :adijo:
Lepo vas pozdravljam.

Odgovori