Prefakturiranje nadomestila za stavbno zemljišče

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Mides
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Prefakturiranje nadomestila za stavbno zemljišče

Odgovor Napisal/-a Mides »

Smo lastniki poslovne stavbe, ki smo jo v celoti oddali v najem. Imamo pa tudi pogodbo z upravnikom, ki našim najemnikom po dogovorjenem ključu zaračunava stroške elektrike, vode, ... (računi za to pridejo direktno k upravniku).

Sedaj pa imam primer, da smo prejeli odločbo o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča, ki je naslovljena direktno na nas in jo verjetno moramo tudi mi poravnati. Hkrati pa imamo z najemniki v pogodbi dogovorjeno, da je to njihov strošek.

Radi bi, da bi to stavbno nadomestilo našim najemnikom prefakrutital (po dogovorjenih ključih) naš upravnik. Če prav razmišljam, moram najprej prefakturirati jaz na upravnika, da bo ta lahko naprej na najemnike. Pri tem pa se sprašujem:

- ali je prav, da upravniku izstavim t.i. bremepis (in ne račun) in priložim odločbo

- ali je prav da dokumente poknjižim tako
- odločbo 145/220
- bremepis ne knjižim
- mi plačamo odločbo 220/
- upravnik nam plača bremepis /145

- kako je z DDV-jem? Nadomestilo na odločbi ni obdavčeno - ali je prav, da se sklicujem na prefakturiranje (2.točka 9.odst. 21.člena ZDDV)in na bremepisu ne obračunam DDV?

Prosim vse, da mi pomagajo z nasvetom, ker smo novi v tem in bi radi delali prav, tudi v nadaljevanju.

Hvala in lep pozdrav. Marjetka
SOUNDB
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SOUNDB »

Pozdravljeni!
Že večkrat smo naleteli na podobno težavo kot vi in smo jo rešili tako, da smo kompleten znesek prefakturirali, se pravi izstavili račun, na katerem smo navedli kaj zaračunavamo in na osnovi česa. Kar se tiče DDV, pa smo spodaj na računu navedli isti člen kot smo ga prejeli mi. Torej v vašem primeru napišete, da DDV ni obračun po..... členu.
Ne vem zakaj bi vašemu upravniku izstavili bremepis.

Upam, da bo kaj pomagalo.
Odgovori