Dobropis kupcu - 2007

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sun
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Dobropis kupcu - 2007

Odgovor Napisal/-a sun »

Kupcu smo pred več kot letom dni prodali blago, izdali račun, plačali DDV.

Letos smo zaradi kupčeve nezmožnosti plačila del blaga, kar ga je še imel odpeljali, da se delno poplačamo.

Naredila bom interni dobropis /s "kupcem" zdrava poslovna komunikacija ni možna/, kako pa naj ga knjižim, ker gre v bistvu za:
- povečanje zalog, ki pridejo nazaj v skladišče
- za DDV, ki smo ga plačali v letu 2007, pa bi zmanjšala tekočo obveznost za DDV za april 2008, ker je bilo blago vrnjeno aprila

torej 6600/1200 in
storno 26 DDV

Ali moram k obrazcu DDV-O za april v tem primeru kaj dodatno priložiti?
Verjetno je že kdo imel takšen primer, saj je sorodnih neplačnikov kar nekaj, na žalost.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Knjižbe mi nekako ne "štimajo" - na poprvek rezultata bi pa kar pozabili in zato še plačali davek?

Jaz bi napravi takole, namesto v prihodke in odhodke poslovnega leta, bi popravljal rezultat:

Storno računa:

-120/ Terjaev do kupca
-/260/ DDV
-/SK 93 Popravek rezultata za lanske prihodke (storno prihodkov)

Ter povečanje zalog:
660/ povečanje zalog
/SK 93 Popravek lanskega rezultata za knjižene odhodke prodaje.

Lahko napravite skupno knjižbo za 93...

Upam, da ramišljam prav, naj me kdo porpavi :roll:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
RETIM
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a RETIM »

Jaz bi to vknjižila malo drugače. Ne vem sicer če je najbolj prav.
Naredila bi v bistvu ( če povemo po domače ) vse enako, kot če bi knjižila prodajo samo v minus
Torej:

Dobropis:
- 120 / - 76
/ - 26

Obračun zaloge:

/ - 660
- 659/
/ -659
-702/

Od kupca pa morate dobiti vrnjen potrjen dobropis z datumom odbitka vstopnega ddv.

Želim vam čim manj takih izkušenj.

Lp
sun
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a sun »

Hvala za komentarje, vendar ne vem zakaj bi knjižila preko sk. 93, mislim, da ne gre za popravek lanskega rezultata, saj so okoliščine, da smo potegnili del blaga nazaj nastopile v letu 2008.
Bolj se nagibam k rešitvi "Retima", sam problem je v tem, ker že zdaj vem, da ne bom dobila potrjenega dobropisa od kupca, ker sploh ne vemo če ta s.p. še živi, poslovna banka mu je po uradni dolžnosti že zaprla TRR zaradi blokade in ker 6 mesecev ni imel nobenega prometa čez TRR. Tole me muči, ta dobropis in DDV.
Če pa tega ne bi naredili, bi bil pa odpis terjatev.
Kaj mislite?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Če tako pomislim, je res knjiženje prek rezultata napačno.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
sun
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a sun »

No ja, zdaj pa me muči še tisti popravek DDV oz. odbitek DDV-ja.
Ko gledam 39. člen ZDDV-1 kaj pa vem kako bi davkarija to gledala - mi smo naredili vse kot dober gospodar, da rešimo, kar se rešit da, da pa smo naleteli na barabina, ki samo spreminja telefonske številke, pošto, ki jo pošljem na naslov firme, dobim vrnjeno ...
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Če bišlo za odpis terjatve, si poglajte v Bazi znanja: http://www.racunovodja.com/bazaZnanja/i ... e_terjatve , in še originalen odgovor: http://www.racunovodja.com/bazaZnanja/i ... e_terjatve .
Povezave na zakone še ne delujejo (moram jih popaviti :oops: ).
Mirko Slika
sun
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a sun »

hvala, bom še tole prebrala.
Odločitev je na koncu moja, mislim pa, da smo v našem primeru naredili vse kot dober gospodar, da bi "rešili vsaj del denarja" - tu je zakonodaja odprta oz. od primera do primera in velikosti zneskov bi verjetno presojal DURS.
Odgovori