Direktor, lastnik

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mojca83
Začetnik
Začetnik

Direktor, lastnik

Odgovor Napisal/-a mojca83 »

Pozdravljeni,
zanima me kakšna je razlika med direktorjem in lastnikom (enoosebna d.o.o.) :

plača, zavarovanje, odgovornost, bonitete, povračilo stroškov,zaposlitev....

Hvala in lep pozdrav
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Odvisno je, ali bo ta oseba v podjetju zaposlena ali ne.
Če ne bo zaposlena in ni nikjer drugje zaposlena, je potrebno plačevati zanj prispevke za socialno varnost, plače nima. Če se v tem podjetju tudi zaposli, pa mu pripada plača, povračila stroškov prehrane in prevoza na delo, potni stroški za službene poti itd. in vse je davčni odhodek.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Domnevam, da je govora o lastniku in direktorju v eni osebi:

Če se v tem podjetju tudi zaposli...

Kot vem, se ne more zaposliti. Ali se je kaj spremenilo? lp
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Ne more se zaposliti, izplačila dobiva preko pogodbe o poslovodenju (če želi), zanj pa je potrebno plačevati prispevke za socialno varnost...
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Bee napisal/-a:Ne more se zaposliti, izplačila dobiva preko pogodbe o poslovodenju (če želi), zanj pa je potrebno plačevati prispevke za socialno varnost...
Glede tega še eno vprašanje: trenutno znaša osnova, od katere se plačajo prispevki, nekaj manj kot 800 €. Ali je ta osnova vedno ista, ne glede na dobiček družbe? Namreč, s.p.-ji imajo s tem probleme, ker je plačilo prispevkov za socialno varnost odvisno od dobička preteklega leta... kako je s tem pri d.o.o.-jih, kjer lastniki niso zaposleni?
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Tudi v tem primeru se osnova usklajuje. Minimalno je ta, o kateri prišete. Usklajuje pa se glede na prejeta izplačila lastnika v preteklem letu. Vsaj tako mislim, da sem nekje zasledila... Naj še kdo kaj napiše, da bo zihr.
Odgovori