Prispevki družbenika

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
matina
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Prispevki družbenika

Odgovor Napisal/-a matina »

Po veliko zbranih informacijah o sistemu plačevanja prispevkov družbenikov sem mi postavljajo naslednja vprašanja:

1. Družbenik, ki je brezposeln, se mora zaposliti v svojem podjetju pod šifro 40. Plačevati si mora prispevke od najnižje pokojninske osnove (nekaj čez 156.000,00 Sit). Čemu služi obrazec Obračun prispevkov za socialno varnost za lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače? Če je lastnik podjetja zaposlen, verjetno mora imeti plačo? Ali si lahko plačuje le prispevke?

2. Kolikšen delež podjetja moraš imeti, da se moraš kot brezposelna oseba v njem zaposliti?[?]

Lepo prosim za razsvetlitev.

lp
natasa2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a natasa2 »

Mislim da zaposlitev ni nujna, vendar pa si ni mogoče drugače urediti zdravstvenega zavarovanja.
Pogoj je določen dobiček, ki ga družbenik doseže v enem letu, več informacij boste dobili na Zavodu za zaposlovanje.

Lp
nataša
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Družbenik,ki je zaposlen mora biti prijavljen pod šifro 01,plača
se mu določi pod enakimi merili kot ostalim oz.s pogodbo.Plačajo se prispevki in izplača neto plača.
matina
Računovodja
Računovodja

Na ZPIZ-u pravijo, da je šifra za prijavo družbenika 40. Drugače te ne prijavijo. Se pa spomnim, da so okrog leta 1991 dovoljevali šifro 01.

ZPIZ preverja, če se brezposeln družbenik ni zaposlil. Zaposliti se mora z dnem registracije na sodišču. Če se s tem dnem ne zaposliš, plačaš zamudne obresti za nazaj.

Ali mogoče kdo ve, kaj je z obrazcem Obračun prispevkov za socialno varnost za lastnike zasebnih družb, ki nimajo plače?

Odgovore bom skušala pridobiti še na pristojnih inštitucijah, bi pa bila vseeno vesela še kakšnega razmišljanja.:)

lp
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Še enkrat o družbenikih in prispevkih.
Potrebno je ločiti ali je družbenik "resnično zaposlen"v svoji družbi
ali se samo zavaruje na "osnovi lastnika družbe".Jaz sem odgovorila za prvi primer-velja šifra 01 in določitev plače in s tem osnove za prispevke prosto.Za tak primer je potrebno poleg prijave ali spremembe
zavarovanja M1/M2 predložiti v pogled tudi pogodbo o zaposlitvi.
Kje je "keč" SPIZA nam je najbrž vsem jasno.
Mi smo leta 94 prijavljali v zavarovanje med drugim tudi lastnika podjetja,ki je v podjetju tudi res delal.Za vse delavce smo v prijavi navedli tudi delovna mesta,ki jih bodo zasedli,podlago za zavarovanje pa smo pustili prazno,saj šifer nismo poznali.Referent je šifre sam vpisal in direktorja avtomatično šifriral pod 40-napaka!Tisti čas sicer to ni bilo pomembno, kar se tiče višine zav.osnove,je pa postalo
mislim,da leta 96,ko je SPIZ po tihem spremenil zakon ali pravilnik?
in določil,da morajo lastniki družb plačevati prispevke od točno določene osnove.(najbrž se bo kdo spomnil stalnega jamranja kako si
lastniki določajo prenizke plače-prispevke)Jaz sem za to spremembo izvedela,ko je nek lastnik,ki je bil zaposlen in šifriran po enakem
sistemu kot naš odhajal v pokoj in so na SPIZU ugotovili,da je od tega leta dalje njegova osnova prenizka in da mora doplačat prispevke.Koliko so te spremembe za nazaj zakonite ne vem,s tem se bomo mi ukvarjali,ko bo odhajal v pokoj naš lastnik.Smo pa,da se ne bi
te razlike in kar velik dolg še naprej nabirale naredili spremebo podlage zavarovanja (popravili smo napako referenta) iz 40 v 01.(leta 2000)
Je pa res,da vam na Miklošičevi tega ne bodo hoteli razložiti,zavrnejo
pa take prijave ne oz.je ne smejo.Lansko leto sem bila prisotna,ko je
neka lastnica spraševala,kakšno šifro naj napiše,ker se bo resnično tudi zaposlila in da si bo lahko plačo oz.zav.osnovo sama določila.Referentka ni hotela odgovoriti,pa sem ji v pričo nje jaz razložila stvar in prijava je bila sprejeta brez pripomb pod o1.
Zdaj pa še mene nekaj zanima,kje piše ,da se brezposelni družbenik
mora zaposlit? Najbrž mislite,da če ni zaposlen in si želi plačevati
zavarovanje,da mora plačevati po osnovi lastnika podjetja.
Se opravičujem za tako dolg odgovor,ampak ni šlo drugače.
LP
nataat
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a nataat »

Ne vem o šifrah za prijavo, vendar je glede zavarovanja tako:
tudi (so)lastnik družbe je lahko prijavljen kot brezposelna oseba na zavodu za zaposlovanje in iz tega naslova ima pravice kot druge brezposelne osebe (denarno nadomestilo, zavarovanje - obvezno zdravstveno, v času prejemanja denarneg nadomestila tudi PIZ), vendar je njegov status (brezposelnost) vezan na višino ustvarjenega dobička družbe v preteklem letu. To določa zakon o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti pri opredelitvi kdo je brezposelna oseba; tam določa tudi višino dobička do katerega se (so)lastnik družbe lahko šteje za brezposelno osebo. Če je dobiček višji >> mora biti zavarovan na tej osnovi (kot lastnik, ne pa kot brezposelna oseba).
Lp
Nataša
matina
Računovodja
Računovodja

Hvala obema za vajini mnenji.

Najprej naj povem, da sprašujem za primer družbenika, ki bo v podjetju dejansko delal in ni zavarovan na nobeni drugi podlagi. Tako ni zavarovan tudi na Zavodu za zaposlovanje. ZPIZ upošteva pri prioritetah za zavarovanje lestvico. Je mogoče ta lestvica kje na spletu?:???:

Prebrala sem zakona, ki določata pokojninsko in zdravstveno zavarovanje. Nekaj določb:

15. člen pokojninskega:

(2) Obvezno se zavarujejo družbeniki zasebnih družb in zavodov v
Republiki Sloveniji, ki so poslovodne osebe in niso zavarovane na
drugi podlagi.

15. člen Zakona o zdravstvenem zavarovanju:

Zavarovanci po tem zakonu so:

3. osebe, ki v Republiki Sloveniji opravljajo gospodarsko ali poklicno dejavnost kot edini ali glavni poklic - z dnem vpisa v predpisani register oziroma z dnem, ki je na odločbi upravnega organa naveden kot pričetek opravljanja dejavnosti in poslovodne osebe in družbeniki, katerih osnova za obračun davka dosega najmanj znesek minimalne plače v Republiki Sloveniji, če niso obvezno zavarovani na drugi podlagi - z dnem...;

Kaj! Strinjam se z vami, da nikjer ne piše, da se mora družbenik zaposliti. Lahko bi le plačeval prispevke, ki so v zakonih določeni. Zato sem tudi vprašala na ZPIZ-u, če lahko plačuje le prispevke. Odgovor je bil ne. Drugi svetovalec na ZPIZ-u mi je rekel, da je nemogoče, da se družbenik zavaruje pod šifro 01. Tudi, če mi bo referentka vzela prijavo s šifro 01, ne bom vedela, kaj bo v primeru kontrole.:sad:

Naša razmišljanja se vrtijo okrog prioritetne lestvice in kako jo tolmačiti. Če je družbenik zaposlen kot delavec in je delovno razmerje na 1. mestu lestvice, ne bi smelo biti problema. Ker pa imam dolgoletne izkušnje z javnimi finančniki, vem, da se z njimi ni dobro bosti. Sploh pa, ker je določeno, da družbeniki plačujejo zavarovanje od najnižje pokojninske osnove, ki je višja od mimimalne plače, ki bi si jo družbenik kot delavec morda želel izplačati.:wink:

Še vedno ne vem, čemu služi obrazec Obračun prispevkov za soc. varnost za lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače. Napol [xx(]

lp
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Ampak,saj obrazec nosi točno tak naslov-se pravi za lastnike,ki niso zaposleni,čeprav so vam na SPIZU rekli,da to ni mogoče.Ja,zakaj pa je potem ta obrazec,se potem vprašam tudi jaz?
LP
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a helena »

Mislim, da to vse velja samo v primeru, če ima družbenik večinski delež v družbi. Če ima naprimer samo 20 % delež, se ne more zaposliti, če so ostali družbeniki proti. Ali če imajo v družbeniški pogodbi določeno, da se dobiček deli sorazmerno z uspehom dela družbenika v druži, ta pa v družbi ne dela, mu ne morejo določiti, da bi si s tega naslova plačeval prispevke. LP!
Odgovori