Enostavno knjigovodstvo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
belissa
Začetnik
Začetnik

Enostavno knjigovodstvo

Odgovor Napisal/-a belissa »

Imam nekaj verjetno enostavnih vprašanj za vas mojstre; delam sicer v računovodstvu, ampak dvostavno knjigovodstvo s programom in ugotavljam da je kar velika razlika med enostavnim ročnim vodenjem .... torej gre za enostavno knjigovodstvo, ročno vodeno, popoldanski s.p.

1. PREJET RAČUN PLAČAN Z GOTOVINO
-račun vpišem v knjigo prihodkov/odhodkov in tam navedem pri načinu plačila, da je bil plačan z gotovino
- podatek vnesem še v evidenco pretok den. sredstev med gosp. in podjetjem
- predvidevam, da ga ni potrebno vnašat še v evidenco terjatev/obveznosti, kajti obveznost je tako že zaprta; Imam prav?

2. Ali je potrebno za vsak račun plačan z gotovino narediti temeljnico?

3. Ali je glede na to, da nisem davčni zavezanec potrebno, da je na prejetih računih moja davčna številka?

4. Pri odprtju TRR sem naredila polog nekaj malega gotovine na račun
- znesek pologa sem vnesla samo v evidenco pretoka den. sredstev
- kam pa se vnese provizija banke? Predvidevam da v knjigo prih/odh. pod bančne storitve in v nobeno drugo evidenco... popravite me prosim, če se motim...

Toliko zaenkrat, bom zelo vesela, če si bo kdo vzel čas za odgovore...
belissa
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a belissa »

Če že ne za vse odgovore, bi prosila vsaj za to ali je pri računih plačanih z gotovino potrebno narediti temeljnico ali je dovolj, da je vpisano v knjigi prihodkov odhodkov, da je plačilo gotovina in ta znesek še v evidenci pretoka gosp.-podjetje?
Evida
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Evida »

Malo se pozna, da so dopusti. :ssirok: Če vam bo kaj v pomoč: prejeti račun knjižite pravilno v knjigo prihodkov in odhodkov. V kolikor vam program omogoča, da spremljate tudi plačila, potem vam v knjigo terjatev in obveznosti ni potrebno posebej vnašati. Prav tako lahko sproti evidentirate prenose iz gospodinjstva v s.p. in obratno (denarni tok). Če torej plačate račun z gotovino "iz žepa" je knjiženje plačila iz "gospodinjstva". Posebne temeljnice vam zato ni treba delati.
Glede davčne številke: lahko je na računu, vendar ne sme imeti predznaka SI, ker niste davčni zavezanec.
Bančna provizija pa se knjiži kot vsak prejeti račun.
Evida
Odgovori