Vzdrževani družinski član

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
jani
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Vzdrževani družinski član

Odgovor Napisal/-a jani »

Sodelavka želi uveljavljati nadomestilo za otroka. Nekje sem slišal, da to poteka tako,da na račun sodelavke nakažem 10% znesek dohodnine, hkrati pa za teh 10% zmanjšam vsoto dohodnine, ki jo plača podjetje. Ali je to res in kako to uredim z Durs-om?
Lep pozdrav
Jani

Janez Slovenc
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Če mislite s tem, da hoče sodelavka uveljavljati olajšavo za vzdrž.družinskega člana, je to dodatna 10% olajšava od povprečne bruto plače za predpretekli mesec (za obračun plače za april je ta olajšava 24.369,90), ne pa zmanjšana dohodnina za 10%. Ta znesek (24.369,90) odštejete od bruto plače, zmanjšane že za 22,10% prispevkov in 11% splošno olajšavo. Če obračunavate plače s programom, bi moral program imeti možnost vnosa te dodatne olajšave - vprašajte programerja.
Imam pa še priporočilo za sodelavko: otroka naj vpiše samo v dohodninsko napoved, pa bo po vsej verjetnosti dobila nekaj dohodnine nazaj (odvisno od skupnih prejemkov), če pa bo med letom plačevala manj dohodnine, jo bo potem verjetno morala doplačati.
Mirjana
Roba
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Roba »

S prvim delom odgovora se strinjam... in če povem mogoče malo jasneje... 10% olajšava je znesek, ki zmanjšuje <b>osnovo za obračun dohodnine</b>. Se pravi, da se osnova za dohodnino (bruto minus 22,1% prispevkov minus 11% splošna olajšava), zmanjša še za dodatnih 10% vrednosti bruto plače predpreteklega meseca. No, pa saj je bilo že prej dovolj razumljivo napisano.
Z drugim delom se strinjam malo manj. Jaz osebno imam otroka kot olajšavo že med mesečnimi obračuni plač (prav tako vsi moji sodelavci), ker se mi zdi brez veze, da bi celo leto plačevala državi malo več dohodnine, da bi jo potem enkrat konec naslednjega leta dobila nazaj od njih. Se mi bolj smiselno zdi imeti med letom malenkost višjo plačo (mimogrede, če otroka ne bi imela kot olajšavo, bi imela nižjo plačo za cca 10.000 SIT - v vsakem primeru se mi bolj splača to razliko mesečno naložiti v banko - v enem letu tudi obresti nekaj nanesejo, država ti pa ne da nič!!) ... in če so izračuni plač mesečno usklajeni z lestvico, na koncu pri obračunu ne bi smelo prihajati do kakšnih drastičnih razlik.
Lp,
RoBa:)
Odgovori