kniženje obračuna ddv

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ana123
Začetnik
Začetnik
Kraj: LJUBLJANA

kniženje obračuna ddv

Odgovor Napisal/-a ana123 »

Pozdravljeni

Jaz sem šele začetnik in imam verjetno temu tudi primerno vrašanje :o . Zanima pa me ali je nujno potrebna temeljnica za knjženje obračunanega DDV-ja!

Če prav razumem potrebujete temeljnico za knjiženje obračuna ddv konec davčnega obdobja (primer d.o.o.):

1. zapirate terjatve za vstopni ddv 8,5% in prenesete na konto, kjer se vstopni ddv zbira (1606/1601)
2. zapirate terjatve za vstopni ddv 20 % in prenesete na konto, kjer se vstopni ddv zbira (1606/1602)
3. zapirate konto za vstopni ddv /1606
4. zapirate konto za izstopni ddv 8,5% in prenesete na konto, kjer se izstopni ddv zbira (2601/2606)
5. zapirate konto za izstopni ddv 20% in prenesete na konto, kjer se izstopni ddv zbira (2602/2606)
6. zapirate konto za izstopni ddv 2606/
7. ugotovite terjatev do države oz. obveznost do države in knjižite terjatev na 1607/, obveznost pa /2607, s tem se temeljnica uskladi

Ali je to nujno potrebno delat mesečnemu zavezancu ali se to opravi konec leta?A so ti prehodni konti nujno potrebni)

najleša hvala za vaš trud in odgovor .
lp
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

seveda morate to poknjižiti, drugače se boste konec leta zgubili, ker knjiženje ni samo sebi namen, ampak tudi kontrola, potem ko boste knjižili plačila DDV pa boste sploh imeli zbrko, če ne boste knjižili obračunov. Zelo lepo ste napisali, kako bi knjižili, torej kar na delo :)
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Odgovori