Datum obracuna DDV

Moderator: Mirko Zbačnik

katarin
Nov član
Nov član

Datum obracuna DDV

Odgovor Napisal/-a katarin »

Mi lahko nekdo sporoči v katerem členu (pravilnik ali zakon) je sedaj določeno, da se vstopni DDV ne obračunava več glede na datum prejema računa, temveč glede na datum ko se dejansko opravi storitev (dobave blaga).

Hvala
erin
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a erin »

Poglej ZDDV 19.člen.

Lp
katarin
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a katarin »

Hvala
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Še jaz bi vprašala nekaj na to temo.Že prejšni mesec sem obračun
dvakrat spreminjala-brala sem predvsem IKS in enkrat razumela tako ,
na naslednjih straneh pa spet drugače.Zdaj sem vzela v roke samo zakon.Tako razumem stvari sedaj,pa me prosim popravite,če nimam prav:

Prejete račune moram vpisat v P-RAČ glede na datum dobave blaga ali storitev.Pravico,da si lahko DDV,ki je v teh fakturah(vstopni) odbijem od( izstopnega ) v mojih fakturah)pa imam samo če v istem davčem obdobju prejmem tudi račun.
LP
erin
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a erin »

Mislim da niste prav razumeli. Preberite si še enkrat 19. člen ZDDV 3.točka: če ni izdan rač. se DDV obračuna najkasneje zadnji dan davčnega obdobja v katerem je nastal obdavčljiv dogodek. In še 40.člen: pravica do odbitka nastane v trenutku ko nastane obveznost obračuna DDV.
Darja_D
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Darja_D »

V primeru pa, da je račun izstavljen pred dobavo blaga, je datum DDV datum računa. Preprosto si je torej zapomniti, da DURS pač želi čimprejšnji obračun, zatorej upoštevamo dogodek, ki nastane prej.

Darja
lukec2
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a lukec2 »

Tudi jaz imam podobne težave, več preberem bolj sem zmedena. Zanima me kako pa ostali obračunate vstopni DDV, v primeru da blago pride nekaj dni pred prejetjem računa.Torej kateri datum:
1. datum dobave blaga po dobavnici
2. datum dobave blaga, ki je naveden na računu ali
3. datum izdaje računa
LP

Marija
doroteja
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a doroteja »

Kot jaz razumem upoštevate tisti datum, ki nastane prej in ponavadi je to datum dobave (datum dobave na dobavnici in datum dobave na računu pa naj bi se seveda ujemala).LP
lukec2
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a lukec2 »

Mislim, da se še vedno vsi skupaj lovimo okoli nerazumljivih zakonov.
Jaz razumem postavko v zakonu, da se DDV obračuna najkasneje zadnji dan obdobju.
Kaj pa če je račun izdan v istem obdobju en teden po dobavi blaga.Kateri datum?
Res me zanima kako ostali razmišljate?
LP

Marija
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

Ko berem to temo o prejemu sem bolj in bolj zmedena, jaz še vedno dam datum prejema, ker je to še vedno v knjigi PR. Upam, da je to o.k. Ne vem, pa ker nimam nobene "knjige", da bi o tem kaj več prebrala, se da o tem mogoče kaj izvedeti na internetu. Ali kdo ve kaj o tem. Ali potlej velja to od 1.5. dalje?
anka
Super računovodja
Super računovodja

Imam v zvezi s tem vprašanje. Prejem blaga je bil v juniju, prejeli smo račun v juliju, kot razumem velja to za junij, ker je bil takrat dobavljeno blago? Ali se motim??
anka
Super računovodja
Super računovodja

Prosim za čimprejšni odgovor. P.S. Ali kdo še vodi (če nima programa za DDV) ročno vodenje DDV-ja?
Odgovori