enostavno knjigovodstvo za samostojne podjetnike

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
martina30
Novinec
Novinec

enostavno knjigovodstvo za samostojne podjetnike

Odgovor Napisal/-a martina30 »

Lepo pozdravljeni.
Lepo bi prosila, če mi lahko kdo pomaga. Moj mož ima s.p. gradbeništvo. Ker je zaposlen samo on in njegov sin knjigo prihodkov in odhodkov vodimo doma. No zataknilo pa se mi je ko je letos kupil rabljeni avto na podjetje. Kam ga knjižim? Pod osnovna sredstva? Oziroma v KPO pod kaj ga vpišem tam ali mogoče pod finančne odhodke (35,36 ali 37)? Kako pa je potem z amortizacijo? Koliko znaša mesečno, kje lahko dobim te podatke? In pa tudi konec leta je najel kredit na podjetje za dobo 3 let. Kam pa v KPO vpišem te mesečne obroke kredita in mesečne obroke obresti? Ali se obrok kredita in obrok obresti vpišeta v isto polje v KPO? In v kater okenček se vpiše (vrjetno v finančni odhodki samo pod katero številko 35,36 ali 37?)?
Že v naprej se vam lepo zahvaljujem in lep pozdrav.
Hvala
Martina V.
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

:spomezik: Nabavo oz. nakup osn.sred. ne knjižite v Knjigo prihodkov/odhodkov, ampak v knjigo, ki se imenuje Register osnovnih sredstev ( kupi se v knjigarni); V knjigo prihodkov/odhodkov knjižite le strošek amortizacije osnovnih sredstev; Stopnja amortizacije, ki je davčno priznana kot strošek oz. odhodek za opremo in vozila je 20% na letnem nivou pri enakomernem časovnem amortiziranju. Predpisane stopnje najdete v Zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb 33. člen .
Prav tako najeti kredit ne knjižite v knjigo prihodkov in odhodkov, ampak v Knjigo drugih terhatev in obveznosti ( tudi kupite v knjigarni). V Knjigo prihodkov in odhodkov knjižite le odhodke za obresti od kredita. Ker že več kot 10 let poslovne knjige ne vodimo po sistemu enostavnega knjigovodstva , vam žal ne morem odgovoriti v katero kolono vpišete odhodke za obresti , so pa to dejansko finančni odhodki ( po nazivu posameznega stolpca, se opredelite kam boste knjižila obresti od kredita). Menim, da sem vam vsaj malo odprla pogled na vaše vprašanja. Želim obilo uspehov pri delu in vse dobro v letu 2009. Lp-TITA
martina30
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a martina30 »

Najlepša hvala za vaš hitri odgovor.
Sedaj pa mi je že malo bolj jasno. Lepo zdravljeni.
Martina V.
Odgovori