Obveznost do dobavitelja

Moderator: Mirko Zbačnik

mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Obveznost do dobavitelja

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Lani je računovodkinja v otvoritev poknjižila obveznost do dobavitelji, ki pa je dejansko ni. Ne vem od kod in kak oje dobila znesek, saj takšen račun ne obstaja. Sem preverila pri dobavitelju. Kaj lahko naredim??? Rada bi, da se mi to ne bi vleklo naprej in si za letošnjo otvoritev takšne stvari razčistila. Kam lahko ta znesek dam oz.preknjižim?? In, da bi bilo čim manj komplikacij zaradi tega, saj znesek ni velik.

Prosim za kakšen nasvet.

lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Poglejte, ali je mogoče ta "dobavitelj" kupec, ki je imel pri vas preplačilo. Drugače pa pošljite dopis dobavitelju, da vam to stanje potrdi. Napravite storno obveznosti in prek prenešenega poslovnega izzida, v kolikor je mrebitna "obveznost" vplivala na poslovni izzid lanskega leta.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
mansu1
Super računovodja
Super računovodja

Ja, vplivalo mogoče v toliko, da so obveznosti do dobaviteljev dejansko manjše.

"Preko prenešenega posl.izida" ???? Kak pa to gre? :oops: :szardi:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Mhhh..:spomezik: Preneseni poslovni izzid imamo v dobičku ali izgubi iz preteklih let. Torej namesto na stroške ali med odhodke zmanjšamo ali povečamo konto skupine 93. Tako je zadeva tudi davčno priznana v tem poslovnem letu.

PS.: Zmanjšanje ali povečanje obveznosti ne vpliva na poslovni izzid, pač pamogoče tista zadeva, ki ste jo knjižili kot protiknjižbo. :ssram:
Zadnjič spremenil Mirko Zbačnik, dne 28 Jan 2009, 15:21, skupaj popravljeno 1 krat.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
mansu1
Super računovodja
Super računovodja

Če prav razumem, naknjižim 220 v breme in 932 v dobro??

Se opravičujem, če sem malo "trda"... :szardi:

lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

... v dobro (na desno, a ne?) ... da, nekako tako. Verjetno bo to zmanjšanje.

PS.: Tu sem pa jaz pravi notranjc (nekaj, kar je nastalo med paritvijo bukve in medveda), še sedaj moram premisliti, ali v dobro na levo (kredit) ali ... . No ja, umirimo konje. :spomezik:
Mirko Slika
mansu1
Super računovodja
Super računovodja

Hvala, g.Mirko.

Nekaj je o tem govorila predavateljica na seminarju, ko je bila debata o prevzemu papirjev od drugega rač.servisa in o takšnih odprtih postavkah, ki se že nekaj let vlečejo za sabo kot otvoritev, da jih bi kao lahko s 932 poravnali. Ampak, ne karkoli si zmislimo, pač pa res stvari, ki se ne dajo priti do dna, manjši zneski..itd...

No in jaz tako zdaj ne morem priti do dna nekaterim zneskom, ki pa se jim vlečejo iz 2005 in 2006,..pa kar iz leta v leto so v otvoritvi....dejansko pa so plačani. In kako zdaj naj najdem, kam je dejansko takrat šlo to plačilo ... :? ..MIslim ,da bom naredila tako kot ste predlagali....

lp
mansu1
Super računovodja
Super računovodja

Pa še nekaj...malo me razjeda dvom... Ne vem, če bom sploh prav zastavila vprašanje...

Torej dobiček leta 2007 je npr. 5000 eur (otvoritev 2008) , zdaj s to preknjižbo bom kto 932 povečala na 5500 euro.... Kako bo pa to vplivalo pri izdelavi izkaza?? Če se zmanjšajo obveznosti, se poveča dobiček...ga ne bom s to knjižbo zdaj še povečala enkrat za ta znesek?? :?

lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

V BS ste skladno z uvodom v SRS odpravili napako predhodnega rezultata. V izkazu uspeha tega ne prikažete, kar je nekako logično, saj ste to že izkazali s prejšnjo knjižbo, pač pa to upoštevate v davčnem izkazu. V kolikor zmanjšujete preneseni dobiček, je ta odhodek tudi davčno priznan v letu, ko odpravljte napako.

Lep dan še naprej!
Mirko Slika
mansu1
Super računovodja
Super računovodja

Ampak v bistvu sem ga zdaj povečala... Če saldo na kredit 932, jaz sem zaprla dobavitelja v debet in potem kontra 932 v kredit.

/932 - saldo
2200/ - zaprem obveznost
/932 - znesek poknjižim sem

lp
starči
Super računovodja
Super računovodja

Re: Obveznost do dobavitelja

Odgovor Napisal/-a starči »

[quote="mansu1"]Lani je računovodkinja v otvoritev poknjižila obveznost do dobavitelji, ki pa je dejansko ni. Ne vem od kod in kak oje dobila znesek, saj takšen račun ne obstaja. Sem preverila pri dobavitelju. Kaj lahko naredim??? Rada bi, da se mi to ne bi vleklo naprej in si za letošnjo otvoritev takšne stvari razčistila. Kam lahko ta znesek dam oz.preknjižim?? In, da bi bilo čim manj komplikacij zaradi tega, saj znesek ni velik.

Prosim za kakšen nasvet.

lp[/quote]

Najprej preverite protiknjižbo - če vsebinsko ni realna, ker pravite, da je majhen znesek, storno na obeh straneh. lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Ker je napaka (zelo) nebistvena, bi tudi tako lahko šlo.
Mirko Slika
Odgovori