Društvo - najemnina, oprema - pomoč

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
megy56
Nov član
Nov član

Društvo - najemnina, oprema - pomoč

Odgovor Napisal/-a megy56 »

Društvo je lastnik "koče". Koča je bila lansko leto adaptirana, najemnik (gostinec) pa je kupil opremo. Ker je nabavil opremo ni za ta čas plačeval najemnine. Mišljeno je bilo, da bo najemnik dalj časa oziroma vsaj toliko, da se pokrije strošek opreme, vendar je prej odpovedal pogodbo. Kaj sedaj? Za opremo mu "dolgujemo" še nekaj denarja - kako speljati, da bo prav?
Naj še pojasnim, da najemnine nismo zaračunavali, saj je bilo s pogodbo dogovorjeno, da gostinec prostor opremi, v zameno pa je oproščen plačila najemnine oziroma prostor uporablja brezplačno za neko obdobje.

Hvala vsem za odgovore.
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

On res najemnine ni plačeval, ampak vam pa je iz naslova najemnine nastala terjatev in hkrati prihodek, le način plačila je bil drugače od ''klasičnega''. Zato bi morali vzpostaviti terjatev za najemnino. Kot razumem, bo potem ko on zapusti kočo, oprema ostala v vaši lasti. Zato imate iz naslova nakupa opreme do njega obveznost. In ta obveznost se kompenzira z najemnino, in ko se najem prekine, ostane med terjatvami in obveznostmi nek saldo, obveznost zaprete, da mu izplačate tisti del njegovih vlaganj, ki jih še ni uspel izkoristiti skozi neplačevanje najemnine. Tako je moje mnenje....
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
megy56
Nov član
Nov član

Ja, tako nekako sem si tudi jaz predstavljala. Kaj pa davek od najemnine?
Mi namreč nismo obračunavali ničesar.
megy56
Nov član
Nov član

Aha pa še to? A nam potem on izstavi račun (on je s. p.) za rabljeno opremo v višini te razlike ali kako?
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Med pravnimi osebami oz. osebami, ki opravljajo dejavnost, ni davka od najemnine. Ta pride v poštev, ko oddaja fizična oseba.

Če prav razumem, je s.p. kupil opremo in jo plačal in vam zaradi tega ni plačeval najemnine. Če je tako, potem mora on vam prodat opremo in vi mu plačate le razliko med izstavljenimi računi za najemnino in prejetim računom za opremo.

Mirjana
Odgovori