Lovska družina si je s svojimi sredstvi od prodane divjadi uredila na novo hladilnico, torej konto opreme se je povečal, amortizacija za ta del je davčno priznana, saj je oprema financirana iz sredstev prid. dej.
Sem pa zmedena, kako je pri ugotavaljanju poslovnega izida, kamor se na konto 80 prenašajo stroški in prihodki, rezultat je kar precejšen dobiček, sredstva so pa dejansko bila porabljena za novo opremo.
Je tako v redu ali moram narediti kako drugače?
Hvala.
nabava opreme v društvu
Moderator: Mirko Zbačnik
Za nabavo osnovnih sredstev, ki ste jih uvrstili med sredstva društva ste porabili likvidna denarna sredstva. Ta pa so bila ustvarjena iz presežka prihodkov nad odhodki. Sama nabava vam ne predstavlja stroška/odhodka, strošek bo le v višini obračunane amortizacije za to sredstvo.
Za osnovna sredstva je namreč značilno, da se ne "porabijo" v enem poslovnem letu/davčnem letu, temveč se "porabljajo/obrabljajo" postopoma in tako prenašajo v odhodke/stroške postopoma del svoje vrednosti. Ta del pa je odvisen od življenjske dobe sredstva in s tem povezane stopnje amortizacije. Če bi bila stopnja amortizacije na primer 20%, bo celotna vrednost prešla v odhodke v 5 letih, to je 1/5 vrednosti vsako leto.
lp
p.s. sem popravila 1/20 v 1/5 vrednosti po Mirkotovem opozorilu. Hvala!
Za osnovna sredstva je namreč značilno, da se ne "porabijo" v enem poslovnem letu/davčnem letu, temveč se "porabljajo/obrabljajo" postopoma in tako prenašajo v odhodke/stroške postopoma del svoje vrednosti. Ta del pa je odvisen od življenjske dobe sredstva in s tem povezane stopnje amortizacije. Če bi bila stopnja amortizacije na primer 20%, bo celotna vrednost prešla v odhodke v 5 letih, to je 1/5 vrednosti vsako leto.
lp
p.s. sem popravila 1/20 v 1/5 vrednosti po Mirkotovem opozorilu. Hvala!
Zadnjič spremenil slovan, dne 10 Mar 2009, 09:13, skupaj popravljeno 1 krat.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt: