Ureditev parkirišča

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
vesna_2004
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Ureditev parkirišča

Odgovor Napisal/-a vesna_2004 »

Podjetje ima najete poslovne prostore pri fizični osebi. Poslovni prostori zajemajo pisarne in parkirišče. Podjetje se je odločilo, da bo dalo asfaltirati parkirišče (z dovoljenjem lastnika). Zdaj pa me zanima, kako oz. kam naj to poknjižim. Prejet račun z ddv je cca 2.000 eur. Kako je v tem primeru za morebitno amortizacijo, ali se obračuna? Prosim za pomoč, ker imam prvič tak primer.
Hvala.
Lp, Vesna
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Po mojem izpolnjuje pogoje, za knjiženje vlaganj v tuja osnovna sredstva. Gre za vlaganje v tuje opredmeteno sredstvo.

Dobro pa je imeti z lastnikom neperemičnine pogodbo, kjer se sporazumeta o pogojih in medsebojnih obveznostih. Od vrste vlaganj je odvisno, ali je vlaganje koristno tudi za lastnika. Pogodba je tudi pogoj za pripozanje vlaganj v tuja osnovna sredstva, če se ne motim in tudi podlaga za določitev amortizacije (razen če se držite dačno priznane stopje...).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
vesna_2004
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a vesna_2004 »

Pogobda med lastnikom in podjetjem obstaja v obliki najemne pogodbe. Če prav razumem, knjižim vlaganje v celoti na kto 001 (Vlaganja v tuja OS). Ker gre za vlaganje v nepremičnino, je davčno priznana stopnja amortizacije 3%.
Nadalje sem zasledila, da je potrebno, kadar gre za vlaganja v lastnino fizične osebe, le-tej obračunati in plačati davčni odtegljaj. Kako naj to naredim, kateri rek obrazec naj uporabim?
Odgovori